ApărareȘtiri

Transnistria acuză Ucraina că ar fi atacat depozitele militare rusești de la Cobasna

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

Autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat că zona depozitelor militare rusești din apropierea satului Cobasna ar fi fost vizată de focuri de arme trase de pe teritoriul Ucrainei, informează agenția de știri TASS.

Republica Moldova a cerut Rusiei, în repetate rânduri, să lichideze depozitele de muniții din regiunea separatistă Transnistria, pe care Moscova s-a angajat să le lichideze încă din anii 90.

„În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția așezării transnistrene Cobasna”, a anunțat ministerul de interne de la Tiraspol, pe canalul său Telegram.

Valul de explozii din Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că exploziile de la Tiraspol sunt o provocare planificată a serviciilor speciale ruse.

Depozitele militare de lângă satul Cobasna stochează aproximativ 20.000 de tone de muniție care a fost dusă acolo după retragerea trupelor sovietice din țările europene

Transferul și eliminarea muniției au fost blocate de autoritățile transnistrene în 2004, pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Republica Moldova, potrivit agenției de știri TASS.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de soldați și ofițeri este staționat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a păzi depozitele de muniții.

Însă, scopul prezenței militarilor ruși pare să fie mai degrabă acela de a garanta existența regimului separatist pro-rus de la Tiraspol și de a bloca o potențială unire a Republicii Moldova cu România. De altfel, în anul 2020, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, Igor Strelkov/Girkin, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.