ApărareȘtiri

Top 10 al celor mai populare avioane de luptă din lume

Avioane de lupta F-16 ale aviației române si F-15 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO Allied Command)

Războiul din Ucraina a evidențiat importanța aviației în conflictele moderne, iar incapacitatea Rusiei de a obține superioritatea aeriană deasupra teatrului de război a îngreunat și mai mult munca forțelor terestre. Deși dronele au preluat parțial unele dintre atribuțiile aviației clasice, totuși avioanele de luptă continuă să domine confruntările de pe cer.

Pentru a identifica cele mai populare 10 avioane de luptă din lume, Umbrela Strategică a analizat raportul World Air Forces 2023 , realizat de prestigioasa publicație aviatică Flight International.

În pofida evoluțiilor tehnologice din ultimii ani, un aspect interesant al clasamentului avioanelor de luptă este longevitatea lor; majoritatea modelelor de avioane de pe listă au zburat pentru prima dată în anii ’70, iar câteva chiar in anii ’50.

X. Northrop F-5 (SUA)

F-5E (Focus Taiwan)

Pe poziția a zecea, găsim Northrop F-5, unul dintre cele mai vechi avioane de pe listă, al cărui prim zbor datează din 1959. 403 aeronave de acest tip sunt în continuare în serviciu activ în țări din toată lumea, inclusiv Brazilia, Elveția, Kenya, Iran, Maroc etc. Însă Coreea de Sud dispune de cea mai mare flotă activă de F-5, cu 185 de exemplare. De asemenea, zeci de aparate F-5 sunt utilizate în rol de agresor de către de Forțele Navale ale SUA în antrenamente cu adversar.

IX. Chengdu J-7 (China)

Avioane de lupta J-7 ale aviației chineze (FOTO: China Military)

Pe locul nouă se află J-7, produs între 1964 și 2013. China a fabricat peste 2.400 de aparate de Chengdu J-7/F-7, dezvoltate din MiG-21, un avion supersonic de generația a doua conceput de sovietici ca interceptor cu rază scurtă de acțiune. Versiunile ulterioare de MiG-21 și versiunile chinezești au primit și capacități sporite de atac la sol, însă mărimea redusă a aeronavei limitează substanțial cantitatea de muniție pe care o poate transporta. 444 de aeronave sunt încă în uz activ în întreaga lume, în principal de către Forțele Aeriene Chineze. În ultimii ani, în condițiile în care sunt depășite din punct de vedere tehnologic, China se pare că utilizează avioane din seria J-7/F-7 pentru a testa apărarea antiaeriană a Taiwanului și chiar a transformat multe dintre aceste aeronave în drone. Chinezii au exportat J-7 și în alte țări din Africa și Asia. inclusiv Nigeria, Iran, Pakistan și Coreea de Nord. Ultimele exemplare de copii chinezești ale MiG-21 au fost livrate în urmă cu un deceniu – F-7BGI către Bangladesh, în 2013.

VIII. Suhoi Su-25 (URSS/Rusia)


Pe poziția a opta se află Suhoi Su-25, un avion de atac la sol al cărui prim zbor a avut loc în 1975. Până în prezent, 480 de aeronave de acest tip continuă să zboare, în țări ca Rusia, Belarus, Ucraina, Coreea de Nord sau Bulgaria. Su-25 a fost utilizat intens de către sovietici în timpul invaziei Afganistanului (1979-1989) și de către aviația rusă în cursul invaziei actuale în Ucraina.

VII. Eurofighter Typhoon (Italia, Spania, Germania și Marea Britanie)

Eurofighter al aviației spaniole (EJÉRCITO DEL AIRE)

Eurofighter Typhoon, cel mai popular avion de fabricație europeană, se clasează pe poziția a șasea, cu 522 de exemplare în serviciu activ. Rezultatul unei colaborări dintre Italia, Spania, Germania și Marea Britanie, primul zbor al Eurofighter Typhoon a avut loc în 1994, iar de atunci a fost exportat și în alte țări din afara Europei, precum Austria, Arabia Saudită, Oman etc. Nemții dispun de cel mai mare număr de avioane Eurofighter Typhoon: 134.

VI. F-35 Lightning II (SUA)

Machetă de avion F-35 Lightning II cu însemnele Forțelor Aeriene Române, la BSDA 22 (FOTO: Lockheed)

F-35, cel mai numeros avion invizibil pe radar, se clasează pe poziția a șasea, cu 545 de aparate în serviciu activ în întreaga lume. Fabricat de corporația americană Lockheed Martin, F-35 a devenit un succes la exporturi pentru Statele Unite, fiind achiziționat de numeroase țări din întreaga lume, inclusiv Israel, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Marea Britanie etc. Iar lista țărilor interesate să cumpere avionul de generația a cincea continuă să se lărgească. De altfel, oficialii români au indicat în mai multe rânduri că țara noastră ar putea achiziționa F-35 după anul 2030.

V. MiG-29 (URSS/Rusia)


MiG-29, dezvoltat de sovietici în anii ’70, continuă să face parte din top 5 cele mai populare avioane de luptă, cu 822 de aeronave active în țări ca Rusia, Ucraina, Algeria, India, Coreea de Nord și Peru. Însă nu este momentan clar câte din aeronavele MiG-29 ale Rusiei și Ucrainei sunt în continuare funcționale după aproape un an de război.

IV. F-18 Hornet/Super Hornet (SUA)

F/A-18 Super Hornet (Navy Times)

McDonnell Douglas F/A-18 Hornet (care a zburat prima oară în 1978) și Boeing F/A-18 Super Hornet (primul zbor în 1995) sunt în continuare utilizate pe scară largă de Forțele Navale ale SUA, dar și de țări ca Australia, Spania, Canada, Finlanda. În acest moment sunt în serviciu activ 828 de exemplare, majoritatea la bordul portavioanelor americane.

III. F-15 Eagle/Strike Eagle (SUA)

Avion de luptă F-15E Strike Eagle (Sursa: EUCOM USAFE)

Pe treapta a treia a podiumului, găsim F-15, tot de la McDonnell Douglas/Boeing, cu 961 de aeronave în serviciu activ. Primul zbor datează din 1972, însă de atunci a fost modernizat în numeroase rânduri. Producția acestui model de avion a fost reluată recent întrucât liderii de la Pentagon consideră că este o alternativă cu costuri de operare mai scăzute la aparatele de generația a cincea. Pe lângă SUA, F-15 este utilizat și de țări ca Arabia Saudită, Qatar, Japonia etc.

II. Suhoi Su-27 (URSS/Rusia)

Avion Suhoi Su-27 (FOTO: TASS)

Suhoi Su-27 continuă să fie cel mai numeros avion de luptă de fabricație sovietică/rusă în serviciu activ și al doilea cel mai popular avion din lume, cu 1.187 de aparate utilizate de Rusia și alte țări din întreaga lume, din China și India, până în Venezuela.

I. F-16 Fighting Falcon (SUA)

Avion F-16 ale Forțelor Aeriene Române (Airman 1st Class Joseph Barron/ 100th Air Refueling Wing Public Affairs)

Medalia de aur revine și în acest an lui F-16 Fighting Falcon de la Lockheed Martin, cu 2.184 de exemplare, la care se adaugă 626 de aparate biloc, folosite în special pentru antrenament. La fel ca toate avioanele din prima jumătate a clasamentului, Fighting Falcon a fost dezvoltat în anii ’70, însă continuă să fie utilizat intens de aviația americană (922 aparate F-16C/D), dar și de forțe aeriene din întreaga lume, inclusiv România.

Lockheed Martin încă produce Fighting Falcon pentru piața internațională, iar tehnologiile create pentru cea mai recentă versiune F-16 (Viper – Block 70/72) pot fi folosite pentru a moderniza aeronavele mai vechi.