IntelligenceȘtiri

Timp de peste o jumătate de secol, CIA a reușit să spioneze aliații și adversarii SUA, inclusiv România, prin intermediul unei firme elvețiene de criptare

Sursa: Central Intelligence Agency
  • Principalii adversari ai Statelor Unite – URSS și China – nu au fost niciodată clienți ai firmei elvețiene Crypto AG, dar CIA a reușit totuși să afle unele secrete monitorizând interacțiunile altor țări cu Moscova și Beijingul.

Peste 120 de țări din întreaga lume, printre care Iranul, juntele din America Latină, Vaticanul, dar și România, au apelat după al Doilea Război Mondial la o singură companie pentru criptarea comunicațiilor oficiale, însă niciunul dintre clienții firmei elvețiene Crypto AG nu cunoștea că societatea era controlată în secret de CIA și agenția de spionaj vest-germană.

Crypto AG a fost timp de peste o jumătate de secol liderul pieței de echipamente de criptare, reușind să obțină zeci de milioane de dolari din vânzarea unor produse vulnerabile.

Agențiile de spionaj din SUA și Germania de Vest au manipulat dispozitivele comercializate de companie pentru a putea sparge cu ușurință codurile folosite de clienți pentru a trimite mesaje criptate, se arată într-o anchetă realizată de cotidianul The Washington Post, împreună cu televiziunea germană ZDF și organizația de radiodifuziune elvețiană SRF.

În 1970, CIA, în parteneriat cu BND, serviciul de informații externe vest-german, a preluat în secret controlul companiei Crypto AG. În operațiune a fost implicată și Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA. Agenția de spionaj germană s-a retras din această operațiune după 1990, în timp ce serviciile de spionaj americane au continuat să dețină controlul asupra firmei până în 2018, când societatea a fost dizolvată.

Autoritățile americane și germane au refuzat să comenteze informațiile publicate de cele trei organizații media, fără însă să nege autenticitatea relatărilor.

Companiile care au preluat activele Crypto AG au negat că ar avea vreo legătură cu serviciile de spionaj americane sau germane.

Operațiunea a fost catalogată drept “lovitura secolului” în domeniul spionajului, se arată într-un raport CIA din 2004.

Operațiunea s-a lovit și de unele obstacole. Principalii adversari ai Statelor Unite – URSS și China – nu au fost niciodată clienți ai firmei Crypto AG. Suspiciunile lor întemeiate cu privire la legăturile companiei cu guvernele occidentale au ajutat aceste țări să evite expunerea, însă rapoartele CIA sugerează că spionii americani au aflat foarte multe informații monitorizând interacțiunile altor țări cu Moscova și Beijingul.

Dezvăluirea survine în contextul în care Statele Unite presează aliații Washingtonului să nu permită firmelor chineze să participe la realizarea rețelelor 5G, citând motive de securitate. Administrația de la Washington susține că firme ca Huawei și ZTE ar permite serviciilor chineze de spionaj să acceseze clandestin rețelele 5G din alte țări. Companiile chineze neagă vehement aceste acuzații.