ApărareȘtiri

EXCLUSIV. Thales propune României un pachet semnificativ de transfer de tehnologie dacă alege dronele Watchkeeper

Watchkeeper (UK MoD)

Thales propune României aeronava fără pilot Watchkeeper pentru programul Sistem UAS tactic-operativ, și oferă un pachet semnificativ de transfer de tehnologie, inclusiv deschiderea unei linii de asamblare a acestor drone în țara noastră, a declarat Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul filialei locale a grupului european, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

”Pentru programul de Drone Tactice – UAS, propunem soluția adoptată de armata britanică, modelul Watchkeeper. Este primul sistem tactic NATO, calificat conform standardelor Alianței, de zbor în spațiu aerian civil – STANAG 4671, CS23, Safety Integrity Level 3”, a explicat reprezentantul grupului Thales.

Cristian Sfichi a precizat că drona ”a fost testată, este folosită în teatre de operațiuni NATO și are o rezervă de viață ulterioara de 20-30 de ani”.

De asemenea, Thales propune României ”un pachet semnificativ de transfer de tehnologie”, adică deschiderea unei linii de asamblare a acestor drone în țara noastră; cooperare cu industria locală cu scopul reducerii costurilor pentru ciclul de viață, programe de pregătire completă și sprijin logistic, a adăugat reprezentantul grupului european.

Drona Watchkeeper WK450 a fost dezvoltată de un consorțiu condus de Thales UK (care include și compania Elbit Systems). Aeronava fără pilot, dezvoltată pe baza dronei Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Sistemul are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.

Pe lângă Thales, programul de înzestrare a forțelor militare române cu sisteme UAS tactice-operative clasa II a atras și atenția companiei israeliene Elbit Systems.

Armata României are în plan să achiziționeze șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II, de același tip.

Potrivit Direcției generale pentru armamente din cadrul Ministerului Apărării, aeronavele fără pilot pot fi utilizate atât pe timp de pace, cât şi caz de conflict armat, stare de asediu, stare de mobilizare sau stare de război.

Costul estimat al programului este de 276,7 milioane de dolari + TVA.