ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

Test de luptă aeriană între o dronă autonomă și un avion american de vânătoare în 2021

Conceptul Defender (General Atomics, Twitter)

Forțele Aeriene ale SUA intenționează ca în iulie 2021 să testeze o dronă autonomă într-o luptă aeriană împotriva unui avion de vânătoare cu echipaj uman, exercițiu ce ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea de aeronave controlate de inteligența artificială (IA), lucru ce va modifica radical războiul aerian al viitorului, relatează Business Insider și Air Force Magazine.

Cercetătorii americani lucrează de mai mulți ani la un aparat fără pilot care să poată lupta cu sorți de izbândă contra avioanelor cu echipaj uman.

General-locotenentul Jack Shanahan, șeful Centrului de Inteligență Artificială al Pentagonului, a declarat că că Steven Rogers, șeful studiilor privind autonomia în cadrul Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL), speră să testeze un sistem autonom în iulie 2021, “contra unui sistem cu echipaj uman într-o formă de luptă aeriană”. Generalul a calificat planul drept o “idee îndrăzneață, îndrăzneață”

“Este vorba mai puțin despre înfrângerea succesivă a unui om în 2021”, a spus Shanahan, “ci despre învățarea lucrurilor de care avem nevoie pentru a realiza un tip diferit de sistem”.

Proiectul ar putea duce în cele din urmă la sisteme autonome de luptă controlate de inteligența artificială (IA).

În cadrul unui interviu pentru Mitchell Institute, Shanahan a afirmat joi că Departamentul Apărării are “multe sisteme autonome“, dar “sunt foarte puține, și aș spune chiar că nu există niciun sistem autonom semnificativ care să fie controlat de IA”.

Oficialul a mai afirmat că preconizează că în viitor vor fi dezvoltate sisteme autonome mai mici, mai ieftine, înlocuibile, controlate de IA.

Cu toate acestea, generalul Shanahan rămâne prudent. Nu orice proiect duce la un succes imediat. Oficialul ofertă exemplul mașinilor autonome al căror succes nu este încă sigur în ciuda milioanelor de dolari investiți: “Încă nu există mașini complet autonome pe drumuri”.

Nu se știe ce aeronave vor fi utilizate în cadrul acestui test, presupunând că va avea loc. Însă se crede că drona ar putea fi optimizată pentru a obține performanțe maxime, întrucât nu va fi necesar să se țină cont de cerințele pentru protejarea unui pilot.

Un alt avantaj probabil este acela că drona va putea lua decizii mult mai rapid decât o ființă umană.

Încă din 2018, o echipă din cadrul AFRL lucrează la dezvoltarea unei avion de vânătoare controlat de IA, potrivit Inside Defense. Publicația a relatat în mai 2018 că cercetătorii vor instala inițial un sistem de învățare automată într-un avion mai puțin avansat, cum ar fi un F-16, iar apoi îl vor testa pe aeronave de ultima generație (F-35 sau F-22).

În cadrul interviului din 2018 pentru Inside Defense, Rogers a dezvăluit că AFRL studiază și posibilitatea de a amplifica capacitățile piloților de luptă cu ajutorul învățării automate.

Dezbaterea privind șansele de reușită ale unei drone autonome în luptă contra unui avion cu pilot uman a fost reaprinsă de afirmațiile făcute în februarie de miliardarul și inventatorul Elon Musk, care a declarat că “epoca avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot.

Ulterior, Musk a adăugat că avioanele de generația a cincea F-35 “nu vor avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.

La începutul acestei luni, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că doresc să înlocuiască dronele de atac MQ-9 Reaper cu o nouă aeronavă autonomă fără pilot, care, printre altele să fie dotată cu tehnologii ca “inteligență artificială [și] învățare autonomă”, relatează Forbes.

Pe data de 3 iunie, Forțele Aeriene ale SUA au emis o cere de informații către industria aerospațială privind dezvoltarea unei noi generații de sistem aerian fără pilot pentru atac, colectare de informații, supraveghere și recunoaștere. Oficialii americani speră ca noua dronă să fie operațională din 2031.

“Strategia de achiziție nu a fost încă determinată”, au subliniat Forțele Aeriene. Cu alte cuvinte, nimeni nu știe încă cât ar trebui să coste programul.

Noua dronă ar trebui să includă capacități ca “autonomie, inteligență artificială [și] învățare automată”, se arată în document. Mai exact, oficialii americani au specificat că această platformă aeriană autonomă ar trebui să utilizeze Skyborg, sistemul avansat de inteligență artificială dezvoltat de Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene.