ApărareȘtiri

Tensiuni între Moscova și Kiev: Intensificarea acțiunilor de perturbare a semnalului GPS în estul Ucrainei

ADA Anti-Jamming System (IAI)

Două rapoarte recente ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au indicat că în ultimele două luni a observat o intensificare a acțiunilor de perturbare a navigației GPS în estul Ucrainei, în contextul agravării tensiunilor între Kiev și Moscova, informează publicația GPS World.

Războiul electronic, inclusiv bruierea semnalelor GPS și radio, reprezintă un element cheie al arsenalului Rusiei și are rolul de a contracara orice avantaj tehnologic pe care Occidentul îl are în domeniul armamentului de mare precizie.

După acordul de la Minsk din 2014, o misiune specială de monitorizare (SMM) a OSCE a fost dislocată în estul Ucrainei, cu rolul de a observa modul în care părțile implicate în conflict respectă regulile armistițiului și prevederile înțelegerii. O modalitate prin care misiunea OSCE monitorizează zona de conflict este cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acțiune.

Două rapoarte recente al misiunii OSCE în Ucraina de Est arată o intensificare a acțiunilor de război electronic; zborurile de monitorizare cu drone fiind afectate serios de bruierea sistemelor globale de navigație.

Astfel, un raport din 7 aprilie a indicat că decolarea unei drone a fost împiedicată de bruiajul GPS, fiind pentru prima dată după octombrie 2014 când o misiune de monitorizare aeriană este anulată încă dinainte de decolare din cauza perturbării semnalului GPS. OSCE a adăugat că sursa de interferență a semnalului GPS ar fi putut proveni de oriunde pe o raza de zeci de kilometri față de poziția dronei.

„În ultimele două luni, 62,5 la sută din zborurile cu drone cu rază lungă de acțiune ale SMM au întâmpinat interferențe GPS”, se precizează în raport.

Două zile mai târziu, pe 9 aprilie, un alt raport OSCE indica faptul că o aeronavă fără pilot a trebuit să aterizeze de urgență din cauza interferențelor semnalului GPS. În raport se mai menționează că interferențele GPS au crescut în intensitate după 21 martie 2021.

Războiul electronic este principalul mod prin care Rusia încearcă să contracareze tehnologia militară occidentală. Într-un articol publicat, în 2015, pe site-ul rus de propaganda Sputnik se afirma că rachetele de croazieră lansate de forțele americane în timpul Războiului din Irak din 2003 ar fi eșuat să-și atingă țintele din cauza bruiajului efectuat cu ajutorul echipamentelor rusești. Nu există informații care să confirme afirmațiile vehiculate în articolul din Sputnik.

Rusia a folosit aceste tehnici de bruiere a semnalului GPS în cazul conflictelor din Ucraina și Siria, dar și în cazul unor exerciții militare ale NATO.

În 2018, Alianța Nord-Atlantică a acuzat Rusia că perturbat semnalele GPS în timpul unui exercițiu militar NATO în Norvegia, la care au participat mii de militari americani și din alte țări aliate.

“Norvegia a stabilit că Rusia este responsabilă pentru perturbarea semnalului GPS în Peninsula Kola în timpul exercițiului Trident Juncture”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, citată de postul CNN.

“Având în vedere utilizarea civilă a GPS-ului, acțiunea de bruiaj este periculoasă, perturbatoare și iresponsabilă”, a adăugat reprezentanta alianței.

Un oficial militar american a declarat pentru CNN că bruiajul a avut „un efect redus sau zero” asupra forțelor americane în timpul exercițiului NATO.

În contextul în care evenimentele globale din ultimii ani au arătat o evoluție ascendentă a capacităților adversarilor statali și nestatali de a efectua atacuri în spectrul electromagnetic, Brigada 1 Blindate a Statelor Unite, care staționează timp de nouă luni în Europa, inclusiv în România, are în componență și un pluton specializat în acțiuni de război electronic, despre care oficialii americani afirmă că aduce noi abilități forțelor aliate și consolidează securitatea flancului estic al NATO.

Recentele cazuri de bruiaj au loc într-un context de securitate extrem de tensionat în regiunea pontică. În ultimele săptămâni, Rusia a dislocat efective suplimentare în zona de sud-vest a țării. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, estimând că peste 100.000 de militari ruși au fost comasați în regiunea Crimeea și în proximitatea frontierei cu Ucraina.

De asemenea, numeroase nave din Marea Caspică și Marea Baltică au fost transferate Flotei ruse a Mării Negre, iar peste 50 de avioane de luptă au fost dislocate în Crimeea

Totodată, Rusia a închis strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, pentru navele de război ale altor țări, inclusiv cele ale Ucrainei, sub pretextul unor exerciții militare.

Rusia a anunțat, de asemenea, că închide spațiul aerian peste unele porțiuni din Crimeea și Marea Neagră, afirmând că zonele respective au fost „declarate temporar periculoase pentru zborurile avioanelor” civile.