Țările exportatoare de petrol au ajuns la un acord condiționat de reducere a producției de țiței/ Mexicul se opune
Arabia Saudită și Rusia au decis pună capăt războiului prețurilor între cele două state, care a adâncit criza pieței petroliere, astfel că țările exportatoare de țiței au ajuns vineri la un acord privind reducerea producției de petrol, însă aplicarea înțelegerii depinde de consimțământul Mexicului, care se opune, informează posturile RTBF și CNN.
Un comunicat al OPEC, publicat vineri, după unsprezece ore de discuții prin videoconferință, indică faptul că participanții au ajuns la un acord privind reducerea producției de țiței cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai și iunie, ulterior, între 1 iulie și 31 decembrie 2020, reducerea totală agreată va fi de 8 milioane de barili/zi, iar între 1 ianuarie 2021 și 30 aprilie 2022 va fi de 6 milioane de barili/zi.
The 9th (Extraordinary) OPEC and non-OPEC Ministerial Meeting concludes.
Press release 👉 https://t.co/cd9z8KTCc2
— OPEC (@OPECSecretariat) April 10, 2020
La reuniunea virtuală au participat membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, în frunte cu Rusia.
Deși invitate la reuniune, Statele Unite nu au putut participa direct la aceste discuții din cauza reglementărilor anticoncurență stricte, care interzic astfel de acorduri.
SUA doresc o reducere a producției mondial de petrol, în speranța că va stabiliza prețurile și va revigora industria americană de hidrocarburi de șist, aflată într-o mare dificultate.
De data aceasta, Rusia a fost dispusă să coopereze, spre deosebire de reuniunea anterioară, de la începutul lunii martie, care s-a încheiat cu un fiasco și a provocat un scurt, dar intens război al prețurilor între Riad și Moscova.
Cu toate acestea, aplicarea acordului se lovește de un obstacol: Mexicul, care nu și-a dat aprobarea; considerând drept excesivă obligația de a-și reduce producția de petrol cu 400.000 de barili pe zi, potrivit agenției de știri financiare Bloomberg.
Ministrul Energiei din Mexic, Rocio Nahle Garcia, a afirmat pe Twitter că țara sa este dispusă să-și reducă producția cu doar 100.000 de barili pe zi.
Arabia Saudită organizează vineri o reuniune separată a miniștrilor Energiei din statele membre ale G20, în cursul căreia oficialii saudiți speră să obțină și acordul altor state producătoare de petrol, dar care nu fac parte din OPEC, în primul rând Statele Unite și Mexic.
Mai mult, industria țițeiului se confruntă cu o altă problemă: depozitele de petrol din întreaga lume sunt aproape la capacitate maximă, lucru ce obligă de facto țările producătoare să își reducă producția.
“Stocurile mondiale ar putea atinge capacitatea maximă în câteva săptămâni”, au declarat analiștii de Eurasia Group, într-o notă de cercetare publicată la finalul lunii trecute.
“O reducere cu 10 milioane de barili pe zi în mai și iunie va împiedica atingerea limitelor maxime de depozitare și va împiedica prăbușirea prețurilor, dar nu va restabili echilibrul dorit”, au afirmat analiști de la Rystad Energy.