ApărareȘtiri

SUA vor dona Bulgariei două avioane F-16 vechi pentru pregătirea piloților

Avioane F-16 și MiG-29 pe cerul Bulgariei (US Embassy Sofia)

Statele Unite vor furniza Forțelor Aeriene Bulgare două avioane multirol F-16 scoase din uz pentru pregătirea piloților bulgari, după ce Guvernul de la Sofia a achiziționat opt aparate F-16 noi și ar putea comanda alte opt.

“Ambasada Statelor Unite în Bulgaria este încântată să anunțe că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să furnizeze Forțelor Aeriene Bulgare două avioane F-16 scoase din uz, sub rezerva aprobării de către Congresul Statelor Unite”, se anunță într-un comunicat al reprezentanței diplomatice americane la Sofia, publicat miercuri.

“La cererea guvernului bulgar, aceste două aeronave vor fi transferate prin intermediul programului pentru articole militare surplus (EDA) al Departamentului Apărării din SUA, pentru a fi utilizate ca mijloace de instruire și familiarizare generală pentru personalul Forțelor Aeriene Bulgare”, se precizează în comunicat.

“Donarea acestor două aeronave are loc ca urmare a achiziționării recente de către Bulgaria a opt F-16 Block 70 din SUA”, a adăugat Ambasada, care descrie decizia Sofiei drept “un pas important către modernizarea forțelor armate bulgare și oferă resurse excepționale pentru misiunea noastră noastră comună de a asigura securitatea în regiunea Mării Negre”.

Bulgaria a achiziționat deja opt avioane multirol F-16 Block 70 din Statele Unite pentru 1,2 miliarde de dolari și intenționează să cumpere alte opt, dar nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării de la Sofia, Krasimir Karakachanov, a declarat că autoritățile bulgare studiază deja condițiile în care o astfel de achiziție ar putea avea loc și se așteaptă ca o a doua comandă să fie mai ieftină și să poată fi plătită în tranșe.

“Nu putem aşteptat până în 2024, după ce am primit avioanele, ca să începem din nou negocierile. Este bine şi inteligent ca de acum să ne punem de acord asupra termenilor şi prețurilor”, a explicat ministrul.

Acesta a precizat că Ministerul Apărării a trimis deja o cerere producătorului avioanelor F-16, Lockheed Martin, pentru informații privind disponibilitatea, prețurile estimative și condițiile de plată pentru o eventuală comandă de avioane.

De asemenea, Bulgaria dorește să cumpere și alte echipamente militare moderne, inclusiv trei sisteme radar.

Premierul bulgar Boiko Borissov a sugerat încă de la finalul lunii septembrie că țara sa este interesată să achiziționeze alte opt aparate F-16.

Ulterior, pe 6 octombrie, ministrului Karakachanov a efectuat o vizită la Washington, unde s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, ocazie cu care a fost semnată o foaie de parcurs de zece ani privind cooperarea în domeniul apărării între cele două țări.

Borissov a mai spus la finalul lunii trecute că Guvernul de la Sofia a alocat peste 150 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii necesare pentru utilizarea și întreținerea aeronavelor F-16 Block 70 comandate de Bulgaria.

Intenția Guvernului de la Sofia de a suplimenta numărul de aparate F-16 ar putea avea legătură și cu faptul Rusia întârzie lucrările de reparare și modernizare a aeronavelor MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare, pe care Sofia se bazează pentru a-și proteja spațiul aerian până la livrarea avioanelor F-16.

În urmă cu trei ani, între Bulgaria și Rusia a fost semnat un acord-cadru pentru repararea și modernizarea a 15 aparate MiG-29; valoare totală a înțelegerii fiind de 41 de milioane de euro.

Însă, potrivit ministrului Karakachanov, se pare că Rusia nu va putea finaliza la timp implementarea întregului acord.

Primul F-16 va fi livrat la sfârșitul anului 2022, urmând să fie utilizat pentru instruirea piloților bulgari. Restul vor ajunge în etape în cursul anilor 2023 și 2024.

Bulgaria are în dotare 15 avioane MiG-29, cu o vechime de peste 30 de ani. Două avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în septembrie 1994, iar un altul în aprilie 2012.

În luna iunie, Karakachanov a spus că, odată cu sosirea celor opt F-16, nu va mai fi necesară menținerea întregii flote de MiG-29. Ministrul a precizat că Bulgaria va încerca să vândă unele din aparatele MiG-29 ce vor fi scoase din uz.