ApărareȘtiri

SUA trimit avioane de luptă F-22 Raptor în Polonia pentru a întări scutul aerian al NATO împotriva amenințărilor rusești

Statele Unite trimit șase F-22 Raptors în Polonia pentru a consolida Flancul estic al NATO pe fondul agresiunii ruse în Ucraina, au anunțat Forțele Aeriene ale SUA în Europa și Africa.

Avioanele F-22 Raptor au sosit miercuri, 27 iulie, la baza aeriană RAF Lakenheath, Marea Britanie, și urmează să se îndrepte spre Baza Aeriană Łask, din centrul Poloniei.

Forțele Aeriene ale SUA au indicat că F-22 Raptor nu poate fi egalată de „nicio aeronavă cunoscută sau proiectată” și este o componentă esențială a grupului operativ de luptă al SUA, fiind concepută pentru dominație aeriană.

Aeronavele de generația a cincea vor participa la misiunea NATO Air Shielding, care integrează unitățile aliate de apărare aeriană și antirachetă în sistemul integrat de apărare aeriană al NATO. Acesta va oferi un scut aproape invincibil de la Marea Baltică la Marea Neagră, garantând că Aliații NATO sunt mai capabili să protejeze teritoriul și populația Alianței de amenințările aeriene și balistice.

F-22 Raptor este considerat primul avion de vânătoare din a cincea generație și este echipat cu un tun de 20 mm și șase rachete AIM-120 și două rachete AIM-9 pentru lupte aeriene. De asemenea, aeronava poate îndeplini și misiuni aer-sol, putând transporta două bombe Joint Direct Attack Munitions, potrivit publicației Business Insider.

Conceput pentru superioritatea aeriană, F-22 este printre cele mai rapide aeronave de luptă din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Poate detecta și ataca prin surprindere aeronave inamice de la mare distanță, când inamicul nici nu este nici măcar capabil să detecteze avionul american.

Lockheed Martin a construit un număr total de 195 de aparate F-22, costul cumulat fiind de 67 de miliarde de dolari, sumă care nu include însă costurile cu îmbunătățirile aduse după producția aparatelor. Patru avioane au fost pierdute în urma unor accidente – în 2004, 2009, 2010 și 2020, iar alte șase au fost retrase din uz din cauza epuizării resursei de zbor. Un Raptor retras din uz a fost revitalizat în 2017 la cererea Forțelor Aeriene ale SUA pentru a servi ca avion de testare.

Costul per aeronavă se ridică la aproximativ 143 milioane de dolari, iar producția de avioane F-22 a încetat în 2012, după ce Pentagonul a decis să se concentreze pe dezvoltarea programului F-35 Joint Strike Fighter.

Spre deosebire de F-35, exportat în mai multe țări aliate ale SUA, Congresul a refuzat să permită exportul de aparate F-22, considerând în acel moment că Rusia și China ar fi putut încerca să fure tehnologia avansată folosită de americani.