IntelligenceȘtiri

WSJ: SUA, NATO analizează posibilitatea aprovizionării Ucrainei cu sisteme antiaeriene de origine sovietică. România deține astfel de arme

Sistem antiaerian OSA-AKM 9K33M3 SA-8 al Armatei României (MApN)

După eșecul transferului avioanelor MiG-29 poloneze, SUA și NATO iau în considerare alte opțiuni pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva aviației ruse. Pentagonul explorează modalități consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei prin facilitarea transferului de echipamente antiaeriene de origine sovietică operate de țările aliate, informează The Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani și europeni.

România are în dotare o serie de sisteme antiaeriene de origine sovietică, precum complexele de rachete antiaeriene OSA-AKM 9K33M3 (denumire NATO: SA-8 “Gecko”), 2K12M – KUB (denumire NATO: SA-6 “Gainful”)

SUA încearcă să determine ce tip de echipamente de apărare antiaeriană ar funcționa cel mai bine, iar sistemele de origine sovietică – în mod ideal cele mobile – fiind cea mai bună opțiune, deoarece ar necesita mai puțină pregătire pentru ucraineni, a indicat un oficial de la Pentagon.

Pe lângă echipamente MANPAD cu rază foarte scurtă de acțiune, apărarea antiaeriană a Ucrainei se bazează pe sisteme de rachete de origine sovietică, precum S-300P (SA-10 Grumble) S-300V1 (SA-12 Gladiator), Tor (SA-15 Gauntlet), 9K37 Buk (SA-17 Grizzly), 9K33 Osa (SA-8 Gecko), 9K35 Strela-10 (SA-13 Gopher), 9K31 Strela-1 (SA-9 Gaskin).

„Credem că cea mai bună modalitate de a sprijini apărarea ucraineană este oferindu-le armele și sistemele de care au cel mai mult nevoie pentru a învinge agresiunea rusă. În special, antitanc și pentru apărare aeriană”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

SUA a considerat că propunerea poloneză privind transferul aeronavele MiG-29 este prea riscantă și nu va „schimba în mod semnificativ eficiența forțelor aeriene ucrainene în raport cu capacitățile ruse”, a explicat Kirby.

Washingtonul intenționează să transfere sisteme de apărare aeriană din fostele țări comuniste care actualmente sunt membre NATO, a afirmat un oficial de la Pentagon, subliniind că acestea ar putea fi mai utile decât avioanele în efortul de a preveni acțiunile aviației ruse.

Pentagonul se gândește să transfere echipamente sol-aer mai complexe decât sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD) care au fost deja furnizate Ucrainei într-un număr mare. Printre sistemele luate în calcul se numără SA-8 și S-300 (denumire NATO: SA-10 Grumble), au indicat oficialii americani, citați de WSJ.

Oficialii occidentali nu au spus de unde vor achiziționa S-300 pentru Ucraina, dar trei țări NATO – Bulgaria, Grecia și Slovacia – au în dotare astfel de echipamente, concepute să distrugă aeronave și rachete de croazieră la altitudini mari.

Un diplomatul european a sugerat că țările NATO cele mai apropiate din punct de vedere geografic de Ucraina, care dețin astfel de sisteme, le-ar putea oferi Kievului, cu condiția ca aliații să le furnizeze sisteme comparabile.

Ambasadele Bulgariei, Greciei și Slovaciei la Washington nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, a precizat WSJ.

Pentagonul a indicat în mod repetat că Rusia nu a obținut încă superioritatea aeriană deasupra Ucrainei din cauza apărării antiaeriene a Ucrainei. „Spațiul aerian este contestat”, a afirmat Kirby.

Săptămâna trecută, secretarul de Stat de la Washington, Antony Blinken, a afirmat că în acest moment se desfășoară discuții cu aliații cu privire la trimiterea de capabilități antiaeriene mai avansate în Ucraina.

Marea Britanie a anunțat recent că va trimite în Ucraina sisteme antiaeriene Starstreak, dezvoltate de Thales, care au o rază de acțiune de 7 kilometri și pot lovi ținte aflate la o altitudine de maxim 5.000 metri. Spre comparație, sistemul mobil SA-8 “Gecko” are o rază de acțiune de 5 km, însă poate lovi ținte care zboară la o altitudine de maxim 10.000 metri.