ApărareȘtiri

SUA și aliații NATO, responsabili pentru orice escaladare a tensiunilor în regiunea Mării Negre – general rus

Responsabilitatea pentru posibila escaladare în regiunea Mării Negre va reveni Statelor Unite și aliaților NATO, a declarat vineri șeful Direcției Principale Operaționale a Statului Major Rus, general-colonelul Serghei Rudskoi, care a mai afirmat că avioanele spion străine şi-au intensificat misiunile în zona pontică cu 40% în 2020, faţă de anul anterior.

“Întreaga responsabilitate în cazul unei eventuale escaladări a situaţiei din regiune revine în întregime Statelor Unite şi aliaților săi din NATO”, a declarat oficialul rus, citat de agenția de știri Tass.

“Ministerul rus al apărării a aderat întotdeauna la un curs menit să clădească un dialog constructiv cu NATO și alte țări”, a adăugat Rudskoi, argumentând că Rusia şi-a transferat etapa principală a exercițiilor Kavkaz 2020 adânc în interiorul ţării pentru a demonstra că aceste exerciţii nu sunt îndreptate împotriva vreunei stat.

“Numărul zborurilor de recunoaștere [străine] în regiunea Mării Negre a crescut cu 40% față de anul trecut”, a declarat generalul rus.

Mai mult, zborurile în apropierea regiunii Crimeea au crescut cu 61%, a mai spus Rudskoi.

În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți.

Rusia este în special preocupată de prezența constantă în Marea Neagră a navelor unor țări care nu sunt riverane.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Nave ale unor țărilor din afara bazinului pontic sunt prezente aproape constant în Marea Neagră, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un interviu în septembrie pentru canalul Rossiya’1, făcând referire la intensificarea vizitelor vaselor de război trimise de SUA și alți aliați NATO în această zonă considerată strategică de către Alianța Nord-Atlantică.

Șoigu a mai afirmat că în ultimul an s-a observat și o intensificare cu o treime a zborurilor avioanelor spion ale NATO în apropierea frontierelor ruse.

“Intensitatea utilizării de avioane de supraveghere NATO în apropiere de granițele rusești a crescut recent cu peste 30% în comparație cu anul trecut. Au fost 87 de zboruri în august anul trecut și acum sunt aproximativ 120”, a afirmat ministrul Șoigu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai rânduri că NATO consideră Marea Neagră ca o regiune strategică și intenționează să-și consolideze prezența acolo în condițiile în care Rusia a devenit mult mai activă în această zonă după anexarea regiunii Crimeea în 2014.

De asemenea, aviația țărilor membre NATO a efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor aeronave rusești aflate în apropierea spațiului aerian european al alianței transatlantice, a declarat un oficial NATO, care a precizat că, după 2014, se observă o intensificare a activităților militare rusești în zona Mării Negre, dar și în alte părți din Europa.

“În cadrul contactelor bilaterale cu SUA şi Alianța Nord-Atlantică, am inițiat în mod repetat discuții cu privire la prevenirea incidentelor în sfera militară şi am propus măsuri specifice menite să reducă activitățile militare periculoase de-a lungul liniei de contact Rusia-NATO. Propunerile noastre nu au fost înţelese”, a mai spus generalul Rudskoi, potrivit agenției Agerpres.