ApărareȘtiri

SUA: O rachetă hipersonică experimentală ar fi fost distrusă în urma unui accident în cursul testării

Sursa: Raytheon/Northrop Grumman

O rachetă hipersonică experimentală ar fi fost distrusă după ce s-ar fi detașat accidental de aeronava de care era atașată în timpul unui zbor de test efectuat în Statele Unite, relatează publicația Aviation Week, citată de The Independent.

Prototipul a fost dezvoltată în cadrul programului Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC), derulat de agenția de cercetarea a Pentagonului (DARPA) și Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

Potrivit jurnaliștilor de la Aviation Week, racheta s-ar fi desprins accidental de aeronava de care era atașată – un bombardier B-52 – în cursul unui unui zbor deasupra solului și nu în timpul testelor la sol sau pe pista de decolare.

Jurnaliștii au relatat că unele elemente ale rachetei prăbușite au fost recuperate după accident.

Acest lucru sugerează că incidentul ar fi avut loc în apropierea unui poligon, cum ar fi cel de la baza Edwards sau a celui de la Lacul China, mai degrabă decât în ​​timpul zborului sau a testelor deasupra Pacificului, transmite Aviation Week.

Organizația de cercetare şi dezvoltare a Departamentului Apărării din SUA – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a refuzat să confirme sau să infirme informațiile atunci când a fost contactată de Aviation Week.

“Detaliile acestor demonstrații de zbor sunt clasificate”, a spus un purtător de cuvânt al DARPA.

Programului HAWC înregistrează deja câteva luni de întârziere față de calendarul inițial, ce prevedea ca prima lansare să se desfășoare în 2019.

Racheta hipersonică HAWC este propulsată de un motor statoreactoar cu combustie supersonică (scramjet).

Statele Unite lucrează în prezent la mai multe rachete hipersonice, cel mai avansat fiind programul Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), dezvoltat de Forțele Terestre și Forțele Navale din SUA.

Pe data de 19 martie a fost testat cu succes un prototip al vehicului comun de planare hipersonică (C-HGB), care a fost lansat de la baza Pacific Missile Range Facility din Kauai, Hawaii și a zburat cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și a atins ținta desemnată, a transmis Pentagonul.

Armele hipersonice sunt lansate cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, aceste noi arme sunt conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac armele hipersonice foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.

La finalul lunii decembrie, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme nucleare hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional.

De asemenea, China investește masiv în dezvoltarea de arme hipersonice, iar un sistem de acest tip – numit DF-17 – a fost prezentat la parada militară a Zilei Naționale Chineze din octombrie 2019.