SUA estimează că au pierdut cel puțin 19 miliarde USD din cauza fraudelor și risipei în urma intervenției în Afganistan
Statele Unite au pierdut cel puțin 19 miliarde de dolari din fondurile pentru reconstrucția Afganistanului ca urmare a „risipei, fraudelor și abuzurilor”, se afirmă într-un raport publicat săptămâna trecută de Inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului (SIGAR), relatează site-ul postului radio Voice of America.
Instituția are rolul de a analiza toate cheltuielile Statelor Unite în războiul de 19 ani din Afganistan.
SIGAR a menționat că membrii Congresului SUA au alocat aproape 134 de miliarde de dolari pentru programele de reconstrucție a Afganistanului.
„Din această sumă, SIGAR a analizat aproximativ 63 de miliarde de dolari și a concluzionat că un total de aproximativ 19 miliarde de dolari, sau 30% din suma analizată, s-a pierdut din cauza risipei, fraudelor și abuzurilor”, se arată în raport.
Acest raport a fost publicat vine în contextul în care Administrația SUA, condusă de președintele Donald Trump, presează guvernul afgan și insurgenții talibani să găsească o soluție politică care să pună capăt definitiv conflictului civil.
Dialogul între cele două părți combatante este produsul unui acord de pace pe care Administrația Trump l-a încheiat cu talibanii în februarie cu scopul încetării ostilităților, lucru ce ar permite retragerea tuturor forțele americane până în mai 2021.
Statele Unite și aliații săi au invadat Afganistanul după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și au răsturnat guvernul taliban, care adăpostea rețeaua teroristă al-Qaida și pe șeful acesteia, Osama bin Laden, care a pus la cale atentatele.
Războiul a costat Washingtonul aproape un trilion de dolari, iar peste 2.400 de militari americani au decedat.
SIGAR a criticat în repetate rânduri eforturile insuficiente ale guvernului afgan de a reduce corupția din această țară.
Într-un raport publicat la începutul anului 2020, agenția americană a declarat că administrația președintelui afgan Ashraf Ghani „este mai interesată să bifeze căsuțele pentru comunitatea internațională decât să dezrădăcineze în mod efectiv problema corupției”.
Eforturile anticorupție și programele de reformă vor fi analizate luna viitoare, când oficialii afgani și donatorii internaționali se vor întâlni la Geneva pentru a discuta pe tema angajamentelor viitoare privind ajutarea Afganistanului.
SIGAR a criticat în repetate rânduri autoritățile civile și militare americane pentru modul în care au gestionat investițiile SUA în Afganistan.
De exemplu, în luna iulie, instituția a ajuns la concluzia că Pentagonul a cheltuit cel puțin 174 milioane de dolari între 2015 și 2019 pentru echiparea forțelor afgane cu drone de supraveghere ScanEagle, însă, din cauza modului defectuos de gestionare a programului, Departamentul Apărării este în imposibilitatea de a evalua impactul imediat și pe termen lung al investiției, cât de bine a funcționat programul sau dacă forțele de securitate afgane îl vor putea derula mai departe.
De asemenea, SIGAR a atras atenția cu privire la echipamentele militare dispărute în Afganistan, astfel că există temeri că unele dintre aceste arme au ajuns în mâinile insurgenților.
În 2014, instituția a descoperit că informațiile privind sute de mii de arme achiziționate de SUA pentru forțele afgane lipsesc sau sunt incomplete.