IntelligenceȘtiri

SUA: China a ascuns inițial gravitatea pandemiei de coronavirus pentru a-și face rezerve de materiale medicale

Coronavirus (CDC, Twitter)

Oficialii americani cred că regimul din China a ascuns inițial severitatea coronavirusului și răspândirea rapidă a virusului pentru a-și face stocuri de echipamentele medicale necesare pentru a face față crizei, potrivit unui raport întocmit de Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) de la Washington, relatează agenția The Associated Press.

Raportul, neclasificat, însă marcat „numai pentru uz oficial”, indică faptul că, în același timp în care autoritățile chineze ascundeau la nivel oficial severitatea coronavirusului, Beijingul își sporea importurile și limita exporturile de materiale medicale.

De asemenea, în luna ianuarie, Beijingul a informat cu întârziere Organizația Mondială a Sănătății în legătură cu contagiozitatea coronavirusului, timp în care importurile Chinei de măști, halate chirurgicale și mănuși au crescut brusc înainte de publicarea de informații privind răspândirea accelerată a virusului, se afirmă în raportul, datat pe 1 mai.

Președintele Donald Trump și aliații săi au criticat în repetate rânduri modul în care China a gestionat situația și au acuzat Beijingul de lipsă de transparență. Oponenții liderului de la Casa Albă însă susțin că Trump încearcă să redirecționeze atenția publică de la modul în care Administrația de la Washington a gestionat criza, relatează Business Insider.

Comunitatea de informații din Statele Unite a anunțat pe 30 aprilie în mod oficial că dovezile aflate la dispoziția experților americani indică faptul că virusul SARS-Cov-2, apărut în China în luna decembrie, “nu a fost creat de oameni sau modificat genetic”, însă nu este exclusă ipoteza ca virusul să se fi răspândit în urma unui accident într-un laborator din Wuhan unde ar fi fost studiate animale infectate cu SARS-CoV-2.

Acest anunț vine în contextul răspândirii teoriilor conspirației, apărute în ultimele săptămâni și preluată de anumiți susținători ai lui Donald Trump, care sugerează că acest nou coronavirus a fost dezvoltat de cercetătorii chinezi într-un laborator de virologie, iar în urma unui accident, noul virus creat artificial s-a răspândit în oraș.

La scurt timp după anunțul agențiilor de informații din SUA, Donald Trump a declarat că este convins că noul coronavirus provine de la un institut chinez de virologie de la Wuhan, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Afirmații similare cu ale lui Trump au fost făcute și de secretarul de Stat al SUA, care a declarat pe 3 mai la postul ABC că există “dovezi enorme” că pandemia ar fi început într-un institut chinez de virologie din Wuhan, însă a refuzat să spună dacă se crede că la mijloc ar fi fost un accident ori ar fi fost ceva intenționat.

Cu patru zile mai devreme, Pompeo însă spunea că SUA nu cunosc cu exactitate unde a început pandemia. Oficialul american nu a prezentat detalii despre presupusele dovezi care l-au făcut să-și schimbe părerea în decurs de câteva zile.