ApărareȘtiri

SUA au întreprins un exercițiu având la bază scenariul unui ipotetic atac atomic al Rusiei asupra unei țări NATO

Sursa: US Strategic Command

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a participat recent la un exercițiu clasificat, care pornea de la ipoteza unui atac nuclear limitat al Rusiei asupra unui obiectiv de pe teritoriul unei țări NATO. În cadrul exercițiului, în replică la agresiunea Moscovei, a fost simulat un atac limitat cu arme nucleare al SUA împotriva Rusiei, a declarat un oficial militar american, citați de site-ul DefenseOne.

“Mini-exercițiul”, ce a simulat o confruntare la nivel atomic între SUA și Rusia, s-a desfășurat joi la Comandamentul Strategic din Omaha, Nebraska.

“Scenariul a inclus o situație de urgență europeană în care suntem în război cu Rusia, iar Rusia decide să utilizeze o armă nucleară cu putere redusă împotriva unui obiectiv de pe teritoriul NATO”, a declarat un oficial american, cu condiția de anonimat.

SUA au replicat la atacul Moscovei cu un “răspuns limitat”, a afirmat oficialul, explicând că “pe parcursul exercițiului, am simulat represalii cu o armă nucleară”.

Forțele armate americane efectuează în mod regulat astfel de exerciții de răspuns la un atac nuclear. În cadrul acestor exerciții, oficiali militari joacă rolul președintelui și al secretarului Apărării “așa că sunt familiarizați cu procesul mecanic de luare a acestor decizii”.

Într-o carte recent publicată – “Bomba: președinți, generali și istoria secretă a războiului nuclear”, autorul Fred Kaplan ofertă detalii despre exerciții și scenarii similare realizate de oficiali militari în timpul Administrației Barack Obama.

Modernizarea arsenalului atomic al Statelor Unite este o prioritate a liderilor Pentagonului. În bugetul pentru anul fiscal 2021, Administrația Trump a cerut 28,9 miliarde de dolari pentru întreținerea armamentului actual, cât și pentru achiziția de noi rachete balistice intercontinentale, bombardiere invizibile pe radar, submarine, rachete de croazieră, ogive și echipamente de comunicații.

Casa Albă, care a anunțat că intenționează să dezvolte o nouă ogivă nucleară, denumită W93, pentru rachetele strategice lansate de la bordul submarinelor, a propus o creștere de 19% – până la 19,8 miliarde de dolari – a bugetului Administrației Naționale de Securitate Nucleară, o agenție din cadrul Departamentului Energiei care se ocupă de gestionarea arsenalului nuclear al Statelor Unite.

Propunerea de buget include și 3,2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de arme hipersonice, o creștere de 23% față de anul anterior, în contextul în care Rusia și China au prezentat deja astfel de dispozitive ofensive.

Moscova a denunțat elaborarea de scenarii de către SUA ce prevăd atacarea cu arme nucleare a Rusiei, a declarat adjunctul ministrului de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, potrivit agenției de știri TASS.