ApărareȘtiri

SUA ar putea investi peste 130 de milioane USD în transformarea bazei Câmpia Turzii într-un hub NATO la Marea Neagră

Sursa: US AIR FORCE

Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii ar putea deveni un centru de operațiuni pentru Forțele Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul intenționează să disloce prin rotație avioane de vânătoare cu scopul descurajării unei potențiale agresiuni din partea Rusiei, relatează publicația militară Stars and Stripes.

Legea de Autorizare a Apărării SUA pentru anul 2021, care este în acest moment discutată în Congres, include 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, urmând să fie cel mai mare proiect de construcție militară în străinătate finanțat prin Inițiativa europeană pentru Descurajare, un program al Pentagonului lansat în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea.

Forțele Aeriene ale SUA au solicitat lucrări majore de îmbunătățire a bazei, inclusiv piste pentru transport mărfuri periculoase, zone suplimentare de staționare pentru avioane de vânătoare, depozite de combustibil și un depozit de suport pentru un sistem de bază aeriană (deployable air base system – DABS).

“Baza aeriană Câmpia Turzii este una dintre principalele surse pentru capacitatea Comandamentului European al SUA și componentelor sale de a răspunde unui mediu de securitate european în evoluție”, afirmă Forțele Aeriene ale SUA în documentele privind bugetul solicitat pentru anul 2021.

Comandamentului European al SUA (EUCOM) efectuează de mai mulți ani misiuni în România, dar majoritatea eforturilor sale s-au axat asupra bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care este folosită în primul rând de Armata Statelor Unite în Europa (USAREUR).

Însă, în ultimii ani, Pentagonul a crescut treptat fondurile alocate pentru baza de la Câmpia Turzii. Anul trecut, Forțele Aeriene ale SUA în Europa (USAFE) au dislocat temporar drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii, aducându-le mai aproape de Marea Neagră, unde se constată o creștere constantă a activității militare ruse după războiul cu Georgia din 2008.

Forțele Aeriene ale SUA au indicat însă că, fără îmbunătățiri, aviația americană ar fi limitată în ceea ce poate disloca la Câmpia Turzii, lucru ce ar afecta capacitatea forțelor americane din regiune de a-și îndeplini cu succes misiunile.