• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Strategia Națională de Apărare a Țării, adoptată de Parlament/USR a criticat documentul

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, pe 30 iunie, raportul comun al Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis, relatează  Agerpres.

  S-au înregistrat 311 de voturi ‘pentru’, 4 ‘împotrivă’ şi 38 de abţineri, majoritatea abținerilor provenind de la parlamentarii USR.

  Documentul este structurat pe cinci capitole: ‘România membru activ NATO şi UE, stat rezilient, pol de stabilitate regională’; ‘Interese şi obiective naţionale de securitate’; ‘Evaluarea mediului internaţional de securitate’; ‘Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi’; ‘Direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a României’.

  În finalul documentului se menţionează faptul că o condiţie necesară pentru operaţionalizarea strategiei o reprezintă asigurarea unui cadru legislativ coerent şi aplicat, menit să contribuie la consolidarea culturii de securitate şi modernizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

  Parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, considerând că documentul nu statuează corupţia la nivel de prioritate a statului român.

  „PNL şi PSD încearcă să ne convingă că ar cam trebui să încetăm cu lupta împotriva corupţiei. Noi, de la USR, nu suntem de acord. Aceasta luptă nu a fost perfectă (…), dar cu toate acestea, ideile bune care au stat în spatele acestei lupte trebuie să continue. Strategia Naţională de Apărare are multe aspecte pozitive. (…) Considerăm că nu este în regulă să eliminăm din strategie în mod explicit lupta împotriva corupţiei. Şi să nu va gândiţi doar la câţiva politicieni certaţi cu legea, ci la consecinţele mult mai grave ale acestui flagel. (…) Corupţia a fost şi a rămas una dintre principalele vulnerabilităţi la adresa securităţii României şi la adresa românilor şi continuă să fie prezentă în viaţa de zi cu zi a românilor, dar mai ales la cele mai înalte niveluri din statul român. Acest lucru este confirmat de rapoartele Departamentului de Stat, de rapoartele Comisiei Europene, rapoartele MCV, GRECO, de declaraţiile Comisiei de la Veneţia”, a argumentat deputatul USR Stanciu Viziteu.

  Senatoarea PSD Gabriela Creţu a criticat faptul că Parlamentul nu a amendat strategia, mai ales că instituţiile publice responsabile de implementarea acesteia sunt sub control parlamentar.

  „Parlamentul nu a depus nici măcar amendamente sau nu i s-a permis să depună amendamente. Ca urmare, ori se autoreglementează aceste instituţii şi nu mai sunt sub control democratic, adică sunt stat în stat, ori am decis să supunem votului democratic instaurarea dictaturii instituţiilor de forţă. (…) Măcar separarea puterilor în stat ar trebui să funcţioneze”, a spus Gabriela Creţu.

  Te-ar mai putea interesa

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai

  Ultimele știri

  Șapte comasări necesare MApN caută peste 5000 de soldați și gradați profesioniști BNR: În 2023, investițiile străine directe în România s-au redus drastic