ApărareȘtiri

Statele Unite au donat României o aeronavă de transport C-130 Hercules

Avion C-130 Hercules (Forțele Aeriene Române)

O aeronavă de transport C-130 Hercules, varianta H, a fost transferată, cu titlu gratuit, Forțelor Aeriene Române de către Statele Unite. Avionul a aterizat marți, 14 decembrie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Aparatele C-130H se numără printre cele mai vechi avioane de transport din flota Forțelor Aeriene ale SUA și urmează să fie înlocuite cu versiunea J Super Hercules. Potrivit datelor din 2017, vârstă medie a celor 188 C-130H ale aviației americane era de 28 de ani, potrivit publicației The Air Force Times.

România nu este prima țară aliată care primește gratis avioane de transport C-130H aflate anterior în dotarea aviației americane. De exemplu, în luna aprilie, Polonia a primit cinci aparate de acest tip din excedentul Guvernului Statelor Unite, relatează portalul de știri aviatice Flight Global.

Aparatul va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila 901 Transport Strategic și este a șasea aeronavă de acest tip din dotarea aviației române (patru în variantă „B” și două variantă „H”).

După aterizare, aeronava a fost preluată de specialiștii ROMAERO S.A. în vederea alinierii la programul de mentenanță specific Forțelor Aeriene Române.

Transferul aeronavei, ratificat printr-un acord de tipul Letter of Offer and Acceptance, este rezultatul unui proces complex, derulat în ultimii ani în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS) prin intermediul Biroului Cooperare Militară al SUA de la București (Office of Defense Cooperation – ODC). Pentru derularea cu maximă operativitate a transferului acestei aeronave, ODC s-a aflat în strânsă legătură cu Forțele Aeriene Române, precum și cu Biroul de coordonare al Programului C-130 din Statele Unite.

Aparatul de zbor a fost adus în România de un echipaj al 120th Airlift Wing din cadrul Air National Guard Montana, care a deținut și exploatat aeronava până în prezent.

Prima aeronavă de tipul C-130B Hercules a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de același tip. Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiași an a fost desfășurată prima misiune în afara granițelor României. Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.

Peste 50 de țări folosesc C-130 Hercules, care este cel mai utilizat avion de transport militar din lume, în acest moment fiind operaționale 872 de aparate de acest tip.

Aviația Statelor Unite dispune de 180 de avioane de transport de tip C-130H Hercules.