ApărareȘtiri

Statele Unite adaugă o nouă armă în arsenalul său atomic – o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear cu putere redusă

Sursa: defpost.com

# Noua armă a fost dezvoltată pe fondul temerilor că Moscova ar putea considera că SUA vor evita să folosească bombe nucleare ca răspuns la un atac atomic de mică amploare, deoarece armele nucleare existente în arsenalul SUA sunt prea puternice.

Administrația Donald Trump a confirmat marți că a introdus în serviciu o rachetă balistică cu lansare de pe submarine echipată cu un controversat focos nuclear cu putere redusă, fiind cea mai importantă adăugire la arsenalul atomic american din ultimele decenii.

Forțele Navale SUA au desfășurat focosul cu putere redusă W76-2 pentru rachete balistice cu lansare de pe submarine (SLBM)”, a declarat John Rood, subsecretar pentru Politici de apărare în cadrul Pentagonului, potrivit unui comunicat, informează The Hill.

„Această capacitate suplimentară consolidează poziția de descurajare și oferă Statelor Unite o armă strategică promptă cu putere scăzută; (…) și demonstrează potențialilor adversari că nu există niciun avantaj în a utiliza mijloace nucleare limitate, deoarece Statele Unite pot răspunde în mod credibil și decisiv la orice scenariu amenințător”, a adăugat oficialul american.

Focosul W76-2, care poate echipa rachetele balistice cu lansare de pe submarine de tip UGM-133 Trident II, a fost dezvoltat pentru a descuraja potențiale acțiuni agresive ale Moscovei, potrivit Administrației SUA.

„În raportul de reevaluare a posturii nucleare (NPR) din 2018, Departamentul (Apărării) a identificat necesitatea de a «modifica un număr mic de focoase pentru rachete balistice cu lansare de pe submarine» ca urmare a concluziei că potențialii adversari, precum Rusia, consideră că utilizarea armelor nucleare cu putere redusă le va oferi un avantaj față de Statele Unite și aliații și partenerii săi”, a explicat Rood.

În februarie 2018, Administrația Donald Trump semnala în raportul de reevaluare a posturii nucleare (NPR) că Statele Unite ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la „atacuri strategice non-nucleare semnificative”, inclusiv, dar nu doar, „atacuri asupra populației sau a infrastructurii civile, americane, aliate sau partenere”, informează The Guardian.

În cazul utilizării armelor nucleare tactice împotriva adversarilor echipați cu un arsenal similar există pericolul ca tensiunile să depășească limitele prevăzute inițial, putându-se transforma dintr-un conflict regional limitat într-unul strategic, total, avertizează susținătorii dezarmării nucleare.

La finalul anului trecut, submarinul strategic USS Tennessee (SSBN-734, clasa Ohio) a plecat într-o misiune de patrulare în Oceanul Atlantic având la bord „una sau două” arme atomice cu putere redusă de tip W76-2, fiind prima navă echipată cu noile focoase termonucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Primul focos W76-2 a fost fabricat în februarie 2019 la uzina Pantex din Amarillo, Texas, unde se produc, întrețin și distrug arme nucleare. Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că au fost fabricate aproximativ 50 de focoase W76-2.

Arma atomică cu putere redusă de tip W76-2 poate produce o explozie echivalentă cu 5 kilotone de trotil (TNT), adică de aproximativ de trei ori mai mică decât cea a bombei atomice „Little Boy”, care a fost folosită la Hiroshima, și de zeci de ori mai mică decât a focoaselor W76-1 de 90 de kilotone și W88 de 455 de kilotone, transportate de rachetele balistice din dotarea submarinelor strategice americane.