ApărareȘtiri

Statele lumii au cheltuit aproape 73 de miliarde de dolari pentru arme nucleare în 2019

Sursa: ONU

Cele nouă state care dețin arme nucleare au cheltuit anul trecut echivalentul a 72,9 miliarde de dolari în 2019 pentru a-și menține sau extinde arsenalele atomice, în creștere cu aproape 10% față de 2018, a anunțat Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), relatează Belga și The Guardian.

Potrivit raportului publicat de ICAN, care se bazează pe zeci de surse diferite, cheltuielile pe anul 2019 au crescut cu peste 7 miliarde de dolari într-un singur an, ajungând la cel mai ridicat nivel după Războiul Rece.

Statele Unite sunt pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile cu programul nuclear militar. Bugetul american, incluzând cercetările privind armele nucleare și sistemele de lansare ale acestora, a crescut cu 5,8 miliarde de dolari, ajungând anul trecut până la 35,4 miliarde de dolari.

Cheltuieli pentru înarmare nucleară în 2019 (ICAN)

Cheltuielile asociate programelor nucleare din China, Marea Britanie, Rusia, Franța și India au crescut și ele, dar mult mai lent.

În Israel și Coreea de Nord, cheltuielile estimate au rămas stabile. Se crede că Israelul deține arme nucleare, însă Guvernul de la Ierusalim nici nu a confirmat, dar nici nu a informat acest lucru.

Pakistanul este singura putere nucleară care a înregistrat anul trecut o scădere a cheltuielilor asociate programului de înarmare atomică, potrivit raportului ICAN.

După SUA, pe al doilea loc în ceea ce privește cheltuielile s-a clasat China, cu 10,4 miliarde de dolari, care încearcă să-și extindă arsenalul atomic. Rusia, care a anunțat că dezvoltă o varietatea de arme nucleare – inclusiv rachete de croazieră cu propulsie nucleară și torpile nucleare – cheltuit anul trecut 8,5 miliarde de dolari pentru întreținerea și extinderea arsenalului său atomic, fiind pe locul patru, după Marea Britanie (8,9 miliarde de dolari).

Franța, singura putere nucleară a Uniunii Europene după Brexit, a cheltuit 4,8 miliarde de dolari.

Statele ce dețin arme nucleare au cheltuit anul trecut peste 138.000 de dolari pe minut pentru acest tip de armament, subliniază organizația internațională, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017.

„Este absurd”, afirmă directorul organizației, Beatrice Fihn, care regretă că această finanțare nu a fost alocată mai degrabă „protejării sănătății cetățenilor”.

ICAN argumentează că pandemia de coronavirus subliniază inutilitatea cursei înarmării nucleare.

Creșterea cheltuielilor atomice are loc în contextul în care ultimul tratat major de control al armelor strategice, New START, urmează să expire în nouă luni, iar cele două mari puteri semnatare – SUA și Rusia – nu au ajuns momentan la niciun acord.

Potrivit estimărilor Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), Statele Unite și Rusia au de departe cele mai ample arsenale atomice din lume.

SUA au 5.800 de arme nucleare, în timp ce Rusia are 6.370 de astfel de dispozitive, potrivit ICAN. 

Franța are aproximativ 290 de arme nucleare, fiind a patra cea mai mare putere atomică a globului, în timp ce China are circa 320 de arme nucleare. Marea Britanie are 195 de arme nucleare.

India are 150 de arme nucleare, Pakistanul are 160 de astfel de arme, iar Israelul, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că deține arme atomice, are în posesie 90 de arme atomice, estimează ICAN.

În cele din urmă, Coreea de Nord, recent intrată în clubul puterilor nucleare, are aproximativ 35 de ogive și material fisionabil pentru fabricarea a altor 30-60 de arme atomice.