ApărareȘtiri

SPP a achiziționat drone Stalker și Indago 3 de la subsidiara din Polonia a grupului Lockheed Martin

Dronă Stalker XE (Lockheed Martin)

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a achiziționat patru aeronave fără pilot de mici dimensiuni de la firma poloneză Polskie Zaklady Lotnicze, parte a grupului american Lockheed Martin. Valoarea contractului se ridică la 12,25 milioane de lei (fără TVA).

Decizia de atribuire a fost publicată în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily).

Contractul prevede furnizarea unui număr de patru aeronave fără pilot: un sistem UAS cu 2 aeronave fără pilot cu aripă fixă și decolare-aterizare pe verticală și un sistem UAS de 2 aeronave fără pilot cu aripă rotativă.

Achiziția a fost finanțată parțial cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 5, Obiectivul specific 5.2. – „Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție” și “Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize”.

Oferta polonezilor de la PZL a fost singura primită, aceștia oferind sisteme UAS de tip Stalker și Indago 3. De asemenea, se precizează că până la 89% din contract este probabil să fie subcontractat unor terți, inclusiv producerea si exportul sistemelor Stalker și furnizarea sistemelor Indago 3, activități de instruire si suport pentru sistemele UAS.

Totodată, Serviciul de Protecție și Pază a achiziționat și un punct mobil autonom de comandă pentru operarea aeronavelor fără pilot de la Deltamed, o companie cu sediul în Cluj-Napoca, specializată în furnizarea de echipamente pentru domeniul medicinei de urgență. Valoarea acestui contract este de 613.000 de lei.

Indago 3 este un sistem aerian fără pilot cu aripă rotativă (UAS) cu decolare-aterizare pe verticală care este conceput pentru misiuni de colectare informații, supraveghere, și recunoaștere (ISR), având o semnătură acustică redusă, dimensiuni mici și poate fi echipat cu o varietate de camere video de înaltă rezoluție, inclusiv în infraroșu.

Date tehnice Indago 3 (sursa: Lockheed Martin)

Anvergură: 81 centimetri

Lungime: 81 centimetri

Greutate maximă la decolare: 2,2 kilograme

Autonomie: 50-70 de minute

Dronă Indago 3 (Lockheed Martin)

Stalker XE este un sistem aerian fără pilot (UAS) de mici dimensiuni, silențios, care oferă o capacitate de imagistică fără precedent, cu autonomie de lungă durată într-o varietate de medii.

Date tehnice Stalker XE (sursa: Lockheed Martin)

Anvergură: 3,6 metri

Lungime: 2 metri

Greutate maximă la decolare: 10 kilograme

Viteză maximă: 39 de noduri

Rază de acțiune: 370 de kilometri

Autonomie: până la 8 ore

Încărcătură utilă: 2 kilograme