Spionajul ucrainean: Rusia transformă Crimeea într-o bază militară nucleară cu scopul dominării Mării Negre
Rusia își consolidează în mod activ forța militară în peninsula Crimeea, inclusiv prin întărirea potențialului nuclear din această regiune anexată de Moscova în 2014, se arată în Carta Albă 2021, un document emis de Serviciul de Informații Externe (SZRU) de la Kiev, care analizează amenințările externe majore la adresa securității naționale a Ucrainei, informează agenția Unian.
Potrivit analizei, scopul Kremlinului este să facă din Rusia o putere dominantă în regiunea Mării Negre, iar în acest sens, Moscova a dislocat un număr mare de trupe în regiunea Crimeea și a creat condiții pentru consolidarea potențialului său atomic în zonă.
“Rusia a creat un grup militar de aproape 32.500 de oameni în Crimeea, acoperind componente terestre, aeriene și maritime. Partea rusă creează condiții pentru desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul ocupat temporar Crimeea, (…) lucrând la resaturarea infrastructurii nucleare și constituind o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei”, se arată în analiza dată publicității pe 24 ianuarie.
Serviciul de Informații Externe precizează că Rusia a dislocat în Crimeea sisteme de rachete, cu capacitate nucleară, care care acoperă deja aproape tot bazinul Mării Negre. Totodată, în această regiune au fost poziționate avioane și nave capabile să lanseze arme nucleare.
„Acțiunile Rusiei de a disloca sisteme de apărare aeriană în Crimeea anexată, de a moderniza Flota Rusă a Mării Negre și de a desfășura masiv rachete navale de croazieră, cum ar fi Kalibr-NK și Kalibr-PL, demonstrează planurile Moscovei de a-și asigura propriile capacități de control a accesului atât în Marea Neagră, cât și în Mediterana”, se mai afirmă în raport.
Totodată, autorii analizei avertizează că planurile Rusiei de a dezvolta și de a utiliza arme nucleare tactice, inclusiv în Crimeea, „permit Kremlinului să crească presiunea asupra comunității internaționale și să domine agresiv teatrul de operațiuni pontic, mediteraneean și european”.
SZRU consideră că un astfel de comportament al Moscovei nu reprezintă o amenințare doar la adresa Ucrainei, dar vizează și partenerii Kievului.