ApărareȘtiri

Sondaj: Majoritatea cetățenilor din multe state NATO consideră că țara lor nu ar trebui să intervină dacă un alt aliat este atacat de Rusia (1)

Sursa: NATO

Cetățenii din mai multe state NATO se declară rezervați în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor privind apărarea colectivă, majoritatea populației din Bulgaria, Italia, Turcia, Germania sau Franța fiind de părere că țara lor nu ar trebui să intervină în eventualitatea în care un alt membru al alianței transatlantice este atacat de Rusia, arată un sondaj efectuat de Pew Research Center, publicat pe 9 februarie.

Articolul 5 din tratatul NATO stă la baza alianței transatlantice, potrivit organizației de securitate. Articolul spune că “un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților”.

Sondaj: Considerați că țara dvs. ar trebui să intervină în sprijinul unui aliat NATO atacat de Rusia?

Întrebați dacă țara lor ar trebui sau nu să intervină militar în apărarea unui aliat NATO în cazul unui atac ipotetic al Rusiei, doar în cinci dintre cele 16 țări incluse în sondaj – Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie și Lituania – cel puțin jumătate din respondenți au fost în favoarea utilizării forțelor armate în sprijinul unui aliat.

Majoritatea respondenților din Bulgaria, Italia, Grecia, Germania și Spania se opun unei intervenții militare, iar în Polonia, părerile sunt împărțite.

Atașamentul față de îndeplinirea obligațiilor privind apărarea colectivă a scăzut în ultimii ani în multe țări NATO. De exemplu, în 2019, în Italia, doar un sfert din respondenți consideră că țara lor ar trebui să apere un aliat NATO, față de aproximativ 40% în 2015. Scăderi similare s-au înregistrat în această perioadă în Polonia (-8%), Spania (- 7%) și Franța (-6%). Pe de altă parte, sprijinul pentru protejarea unei aliat NATO a crescut în Marea Britanie cu 6% între 2015 și 2019.