ApărareȘtiri

Societatea IAR Brașov obține un contract pentru executarea de reparații capitale la un elicopter militar IAR-330 PUMA NATO

Elicoptere IAR-330 Puma la exercițiul Junction Strike 21 (FOTO: MApN)

Ministerul Apărării Naționale a acordat companiei de stat IAR Brașov un contract subsecvent pentru executarea serviciului de reparații capitale la un elicopter militar IAR-330 PUMA NATO. Valoarea totală finală a contractului este 23,4 milioane de lei (aproape 5 milioane de euro), fără TVA.

Contractul subsecvent a fost atribuit firmei brașovene în urma unei procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, se arată în anunțul publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily.

În baza unui acord-cadru cu MApN, pentru perioada 2019-2024, IAR Brașov ar urma să efectueze reparații capitale si lucrări de modernizare la un număr de cincisprezece elicoptere IAR 330 Puma NATO, care include o parte din îmbunătățirile dezvoltate pentru SOCAT, dar specializat doar pentru transport de trupe si cargo.

IAR S.A. Brașov, deținută în proporție de 64,8 la sută de statul român, prin Ministerul Economiei, este specializată în asigurarea mentenanței, reparațiilor și reparațiilor capitale pentru elicopterele Puma și IAR 316B Alouette III.

Forțele Aeriene Române sunt principalul client intern al IAR Brașov, iar armatele din Liban, Pakistan și Emiratele Arabe Unite sunt cei mai importanți clienți externi.

Pe termen mediu și lung, compania vrea să se implice în programele de înzestrare ”elicopter multi-misiune, clasa mediu-greu” și ”elicopter de atac” (în acest scop, se vizează asamblarea, livrarea și suport logistic pentru elicoptere de atac tip AH1Z Viper, produse de compania americană Bell Helicopters Textron), se afirmă în raportul de activitate al IAR pe 2020.