IntelligenceȘtiri

Socialiștii lui Dodon cer reducerea ponderii conținutului de televiziune în limba română în R. Moldova

Igor Dodon (TVR Moldova)

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bodgan Țîrdea propun o inițiativă care prevede anularea Legii „anti-propagandă”, dar și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română, relatează portalul de știri Deschide.md.

Proiectul de lege a fost înregistrat zilele trecute la secretariatul Parlamentului.

În plus, proiectul deputaților socialiști prevede o reducere a cantității de conținut produs la nivel local pentru diverse categorii de radiodifuzori (în medie, cu două ore pe zi) și o scădere a ponderii conținutului de televiziune în limba română de la 80% la 60%.

Parlamentarii PSRM propun reducerea duratei zilnice a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune:
– de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media;
– de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media;
– de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.

La fel, socialiștii au propus excluderea din Cod a prevederilor ce se referă la proveniența programelor audiovizuale achiziţionate de peste hotare. Mai exact, deputații PSRM propun excluderea normei care obliga ca serviciile de televiziune, programele audiovizuale achiziţionate de peste hotare să provină în proporţie de cel puţin 50% din statele membre ale Uniunii Europene şi/sau din statele terţe participante la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Anterior, cei trei deputați au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova.

Potrivit documentului înregistrat pe 24 noiembrie la secretariatul Parlamentului, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că cei din urmă vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea.