ApărareȘtiri

Sistemul de comunicații al puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” modernizat de firma germană Rohde & Schwarz

„Viceamiral Constantin Bălescu" (Forțele Navale Române)

Compania germană Rohde & Schwarz a modernizat recent sistemul de comunicații al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), instalând sisteme radio digitale R&S M3SR (R&S Series 4100 HF și R&S Series4400 VHF/UHF) și un sistem de gestionare a mesajelor, se arată într-un comunicat al firmei.

Nava „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) s-a întors, pe 5 iunie, din Marea Mediterană, unde a asigurat, în primul semestru al anului 2020, comanda Grupării Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Nr. 2 (SNMCMG-2 – Standing NATO Mine Counter Measures Group Two).

„Suntem foarte mândri că echipamentele noastre sunt integrate în acestă unitate navală majoră pentru România. Clientul este foarte mulțumit de performanța și de fiabilitatea sistemelor noastre”, a declarat Hansjörg Herrbold, vicepreședinte în cadrul Rohde & Schwarz.

R&S M3SR Series4400 Software Defined Radios

„În mai puțin de patru luni, am furnizat Marinei Române un sistem adaptat. Tehnologia avansată a sistemelor de comunicații instalate la bordul navei române facilitează comunicarea în cadrul grupului naval și cu Comandamentul Maritim Aliat. Rohde & Schwarz a furnizat tehnologie de comunicare de ultimă generație către patruzeci de Forțe Navale”, adăugat Hansjörg Herrbold.

La începutul acestui an, fabrica Rohde & Schwarz Memmingen a atins o etapă importantă: livrarea a peste 10.000 de sisteme radio R&S M3SR.

În perioada 16 ianuarie – 5 iunie 2020, nava militară românească a executat misiuni specifice luptei contra minelor marine, pentru menținerea capacității de luptă și de reacție imediată a NATO, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză în regiunea Mării Negre, Mării Egee și a Mării Mediterane.

SNMCMG-2 este una din cele patru grupări navale permanente ale NATO, care are rolul de a asigura prezența navală aliată pe timp de pace și de a interveni rapid, în situația activării forței de răspuns a Alianței.

România a asigurat, prin Forțele Navale Române, pentru prima dată, conducerea unei grupări navale NATO, se afirmă într-un comunicat de presă al Statului Major al Apărării.