ApărareȘtiri

Sistemul de apărare antiaeriană Sea Ceptor al MBDA va echipa noile fregate ale Marinei Regale Canadiene

Sea Ceptor (MBDA)

Producătorul de rachete MBDA a primit un contract din partea Lockheed Martin Canada pentru echiparea noilor fregate Canadian Surface Combatant (CSC) ale Marinei Regale Canadiene cu sistemul de apărare antiaeriană Sea Ceptor, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Folosind Common Anti-air Modular Missile (CAMM), Sea Ceptor  își va asuma rolul sistemului de apărare cu rază mică de acțiune (CIADS) la bordul noilor fregate ale Canadei.

Sea Ceptor oferă performanțe excepționale de apărare, cu un timp de răspuns rapid și o rată ridicată de foc pentru a anihila simultan mai multe amenințări. Tehnologia Soft Vertical Launch (SVL) de ultimă generație permite o acoperire completă de 360°, cu o performanță pe distanțe mici întâlnită de obicei în cazul lansatoarelor antrenabile, se precizează în comunicat.

Sistemul Sea Ceptor urmează să fie integrat cu Combat Management System 330 (CMS 330) al Lockheed Martin Canada, fiind parte a unei capabilități stratificate de apărare aeriană.

Rolul MBDA în acest program va avea un impact pozitiv asupra industriei de apărare canadiene și a lanțului său de aprovizionare, prin politica de beneficii industriale și tehnologice (ITB). Acest contract presupune o investiție semnificativă a MBDA în cercetare și dezvoltare, în Canada, într-o gamă largă de tehnologii, precum inteligență artificială sau securitate cibernetică. Această investiție va viza întreprinderile mici și mijlocii, mediul academic și alte industrii cheie din Canada, sprijinind crearea de locuri de muncă în domeniul tehnologiilor înalte.

Totodată, Programul CSC va consolida și mai mult parteneriatul dintre MBDA și Lockheed Martin Canada, care a exportat deja capabilități de apărare aeriană în  Noua Zeelandă și Chile.

„Suntem încântați că am primit acest contract și că vom contribui la un program atât de important în Canada. Sistemul Sea Ceptor oferă tehnologie de ultimă generație care îi va proteja pe militarii canadieni în timpul misiunilor, în întreaga lume, la bordul noilor fregate CSC”, a declarat directorul general al MBDA, Éric Béranger.