ApărareȘtiri

Sistemele hipersonice ofensive și defensive, o prioritate de prim rang pentru Pentagon – oficial american

Dezvoltarea de arme hipersonice, cât și de mijloace de apărare contra amenințărilor hipersonice, reprezintă o prioritate de prim rang a Departamentului Apărării de la Washington, a declarat recent Ellen M. Lord, subsecretar pentru achiziții și întreținere în cadrul Pentagonului, potrivit unui comunicat de presă.

“Continuăm pe o cale accelerată eforturile de dezvoltare și desfășurare de arme hipersonice ce pot fi lansate de la sol, de pe mare și din aer, precum și dezvoltarea de opțiuni de apărare împotriva rachetelor hipersonice adverse, pentru a ne asigura capacitatea continuă de a domina câmpul de luptă în deceniile următoare”, a declarat Lord la un eveniment desfășurat pe 21 iulie la Institute for Defense and Government Advancement.

Potrivit oficialului american, armele hipersonice au potențialul de a modifica atacurile la sol, luptele aeriene și apărarea antiaeriană în viitor.

“Statele Unite au fost de-a lungul istoriei un lider mondial în cercetarea în domeniul hipersonic”, a menționat Lord. “Cu toate acestea, în trecut, am luat decizia de a nu folosi această tehnologie în scopuri militare – în mare parte din cauza concentrării noastre asupra combaterii organizațiilor extremiste violente”, a completat ea.

Potențialii adversari majori ai Statelor Unite și-au sporit în mod dramatic investițiile în tehnologiile hipersonice în scopuri militare, ceea ce ar putea crea un decalaj inacceptabil, a explicat Lord.

“Capacitățile noastre ofensive hipersonice se maturizează, cu o serie de sisteme fiind accelerate. Pe partea defensivă, există o gamă largă de eforturi pentru evaluarea alternativelor”, a explicat oficialul american, care a adăugat că SUA “nu trebuie doar să construiască arme hipersonice, ci trebuie să fie capabilă să se apere împotriva lor”.

La rândul său, Mike White, asistent director pentru tehnologii hipersonice în cadrul Pentagonului, a declarat că o mare parte din eforturile actuale se axează pe dezvoltarea de sisteme hipersonice ofensive. Investițiile vor oferi comandanților americani sisteme letale cu raze de acțiune medii și intermediare, care vor contracara eforturile adverse de a bloca accesul forțelor SUA în diverse zone, a spus el.

White a mai spus că partea defensivă este mult mai dificilă, deoarece vehiculele hipersonice zboară de peste cinci ori mai repede decât viteza sunetului și au o manevrabilitate extremă.

Primele arme hipersonice dezvoltate de SUA sunt programate să devină operaționale în 2023, Washingtonul fiind angrenat într-o cursă a înarmării cu arme hipersonice contra Chinei și Rusiei.

La finalul lunii decembrie 2019, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional. Potrivit oficialilor ruși, arma Avangard, ce poate fi echipată și cu ogive nucleare, ar fi atins viteza de 33.000 km/h, sau Mach 27.

De asemenea, China investește în dezvoltarea de arme hipersonice, iar un sistem de acest tip – numit DF-17 – a fost prezentat la parada militară de Ziua Națională a Chinei, în octombrie 2019.

Armele hipersonice sunt lansate cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, aceste noi arme sunt conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac armele hipersonice foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.