Intelligence

Silviu Predoiu: Rezerviștii, singurii care apără onoarea militarilor / Elitele militare au ajuns ținta disprețului

Generalul (r) Silviu Predoiu (Facebook)

Pensiile militarilor și judecătorilor sunt văzute ”speciale” în conștiința publică, iar cel mai îndemâna tuturor pentru exemplificări ale ”nesimțirii” au fost pensiile militare, pentru că  ”militarii nu se pot baza nici pe mecanisme prin care să se opună, nici pe instituții care să le apere onoarea (…) cu atât mai puțin  președinte, premier sau miniștrii și directorii serviciilor de informații”, a scris duminică, pe pagina personală de Facebook, generalul (r) cu patru stele Silviu Predoiu, fost director al operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE)

Singurii care pot reacționa la invectivele și adjectivele cu care sunt gratulați din guvern și parlament sunt rezerviștii, iar asta îi pune într-o postură ingrată, pentru că nimeni nu ascultă sau citește argumentele ci pune concluzia ”își apără pensia nesimțită”, a continuat Predoiu.

El a spus că această atitudine ”este în fapt un strigăt de revoltă la care ar trebui sa luăm seama, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei categorii profesionale tradițional “mute”, educată in spiritul respectului autorității”.

Predoiu explică astfel reacția militarilor:  ”Ei și-au onorat la virgulă partea de obligații și responsabilități din “contract” iar acum, cei norocoși, care au ajuns la capitolul drepturi, constată că angajatorul s-a răzgândit unilateral, într-un act de totală desconsiderare. Ceea ce se întâmplă este un atac la demnitatea și onoarea militarului, atât ca individ cât și ca profesie.”

De fapt, ”ceea ce ar trebui să vedem aici este disprețul. Disprețul pentru o categorie profesională și mai ales pentru elita militară”, crede fostul ”număr doi” al SIE , precizând : ”ei sunt cei pe care îi atinge astăzi disprețul guvernanților și al clasei politice în general”.

”Diversele luări de poziție ale premierului despre pensiile militare arată, fără putință de tăgadă, că nici măcar nu a rugat pe cineva să citească și să-i explice ce prevede legislația la zi. Pe de altă parte, mărturisesc că nu știu cum să abordez disprețul manifest pentru ”șefimea” din armată, de genul: “Trebuie sa corectam aceste nedreptati, pentru ca provoaca o nemultumire profunda, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru ca sefimea si-a tras pensii nesimtite profitand de portitele lăsate în actul normativ”, exprimat de premier în fața ministrului apărării, până de curând cel mai ”șef” dintre șefii armatei ”, a mai scris Predoiu.

Ce nu înțeleg guvernanții ”este că un colonel sau un general nu intră în cariera militară nici colonel sau general și nici șef, așa cum ei par să creadă !! Mai toți își încep viața profesională ca sublocotenenți sau locotenenți. Gradele se câștigă cu muncă, cu sudoare, cu 14 ore pe zi la locul de muncă, cu riscuri, cu tensiune…” a mai spus generalul Predoiu, întrebându-se :  ”Cum și în ce fel au devenit gradele militare superioare, funcțiile de conducere din domeniul militar (din ce în ce mai multe obținute prin concurs, nu prin numire) motiv de rușine, de oprobriu public?”.

”Văzând cum se vorbește despre militari, constatând cum sunt tratați aceștia de chiar cei ce ar trebui să cunoască și înțeleagă cel mai bine rolul lor în societate și prețul pe care cei în uniforme îl plătesc pentru “privilegiul” de a-si proteja semenii, nu pot să-mi opresc sentimentul de rușine pe care îl resimt amintindu-mi de numeroșii tineri ofițeri ce au depus jurământul de credință Patriei în fața mea, emoționați, unii cu ochii în lacrimi și voce gâtuită, toți cu mâna încleștată pe drapel… ”, a mai scris pe pagina de socializare generalul (r) cu patru stele Silviu Predoiu, fost director al operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE) .