ApărareȘtiri

Serbia a dezvăluit varianta modernizată a vehiculului blindat M-80

Sursa: janes.com

Ministerul Apărării din Serbia a publicat un set de fotografii cu prototipul variantei modernizate a vehiculului blindat de luptă pentru infanterie M80AB1, în timpul unei demonstrații la centrul de teste Nikinci, pe 30 decembrie, la aproape doi ani după ce forțele armate sârbe (VS) și-au anunțat planul de a moderniza modelul M-80A, a anunțat site-ul de știri militare Jane’s.

Varianta îmbunătățită are un nou blindaj, o turelă pentru o persoană, și sisteme optoelectronice.

Nenad Miloradovic, ministrul adjunct al Apărării, a declarat că modernizarea modelului M-80A se numără printre prioritățile Ministerului Apărării și Institutului Tehnic Militar (VTI) de la Belgrad.

Miloradovic a declarat că scopul principal a fost îmbunătățirea semnificativă a sistemului de protecție și a puterii de foc a vehiculului. Interiorul, inclusiv compartimentul echipajului, a fost modificat, iar capacitatea motorului a crescut pentru a compensa greutatea mai mare a vehiculului.

Miloradovic a adăugat că turela este un model nou, cu un blindaj nou, un nou sistem optoelectronic cu o camera termografică cu rază lungă, și armament îmbunătățit, inclusiv un tun de 30 mm, opt lansatoare automate de grenade de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm, și două lansatoare de rachete antitanc ghidate prin cablu și radio.