ApărareȘtiri

Senatul SUA a votat pentru limitarea puterilor militare ale președintelui privind Iranul/Trump va face uz de dreptul de veto

Senatul Statelor Unite a adoptat joi o rezoluție prin care limitează opțiunile președintelui Donald Trump în privința folosirii forței militare împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă fiind obligat să ceară mai întâi acordul Congresului, informează Le Figaro și Radio Free Europe / Radio Liberty.

Cel mai probabil, Donald Trump va face uz de dreptul de veto pentru a bloca intrarea în vigoare a acestei rezoluții, iar pentru anularea vetoului prezidențial ar fi necesară o majoritate de două treimi în Senat, ceea ce este foarte improbabil având în vedere că republicanii controlează 53 din cele 100 de locuri ale camerei superioare a Congresului de la Washington.

Rezoluția, aprobată 55 de voturi pentru și 45 împotrivă, îl obligă pe Trump să ceară acordul Congresului pentru o acțiune militară contra Iranului, cu excepția cazului în care Statele Unite “se apără de un act iminent”. Pe lângă senatorii democrați, rezoluția a fost susținută și de opt membri republicani.

În mod similar, Camera Reprezentanților a votat recent două proiecte de lege prin care speră să limiteze puterile în caz de război ale președintelui american, inclusiv abrogând o lege din 2002 ce permitea folosirea forței militare pentru războiul din Irak.

Legea de autorizare din 2002 a permis acțiunea militară pentru apărarea securității naționale a SUA „împotriva amenințării persistente a Irakului”. A fost apoi folosită, într-o oarecare măsură, de următorii președinți americani pentru a justifica acțiunile militare împotriva amenințărilor teroriste. De asemenea, Administrația Donald Trump a citat legea de autorizare din 2002 în încercarea de a dovedi justețea deciziei de eliminare a generalului iranian Qassem Soleimani.

Măsurile au fost luată după ce Donald Trump a ordonat – fără informarea Congresului – eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani, eveniment ce a provocat o agravare semnificativă a tensiunilor cu Teheranul și care a amplificat riscul izbucnirii accidentale a unui conflict în Orientul Mijlociu.