Senatorii americani vor să interzică exportul de drone militare avansate, cu excepția țărilor NATO și unor aliați apropiați
Un grup de senatori republicani și democrați a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege ce prevede interzicerea vânzărilor de drone americane avansate către alte state, cu excepția țărilor membre NATO și a unor aliați apropiați ai Washingtonului (Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia și Israel), relatează agenția de știri Reuters.
Inițiativa senatorilor americani vine după ce Administrația Donald Trump a decis luna trecută să relaxeze restricțiile privind exporturile de drone militare avansate, prin reinterpretarea unui acord internațional pe tema neproliferării rachetelor și a altor sisteme de livrare fără pilot, măsură despre care industria de apărare din Statele Unite speră că va genera o creștere a vânzărilor de drone militare avansate în străinătate, în timp ce activiștii pentru apărarea drepturilor omului consideră că măsura riscă să alimenteze instabilitatea în zone ca Orientul Mijlociu și Asia de Sud.
România, Polonia, dar și țări acuzate de numeroase încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului, precum Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, și-au manifestat interesul de a achiziționa drone americane avansate.
Portalul de știri Defense News a relatat recent, citând surse locale, că Ministerul Apărării Naționale de la București își propune să dezvolte capabilitățile de informații, supraveghere şi recunoaștere (ISR) ale forțelor armate prin achiziția de drone, care să garanteze că forțele armate ale țării pot monitoriza frontierele românești într-un mod eficient.
Recenta decizie a SUA de a relaxa restricțiile privind dronele avansate ar putea permite giganților americani General Atomics și Northrop Grumman să exporte drone din categoria grea – ca RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper – în țările din Europa Centrală și de Est.
Senatorii republicani Mike Lee și Rand Paul, senatorii democrați Chris Murphy și Chris Coons, și senatorul Bernie Sanders, un independent asociat cu Partidul Democrat, au prezentat joi o propunere legislativă care ar modifica Legea privind controlul exportului de arme. Astfel potrivit propunerii, exportul, transferul sau comercializarea de drone avansate ar fi interzis, cu excepția membrilor NATO, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia și Israel.
Scopul declarat al propunerii este acela de a interzice exportul de drone armate în Orientul Mijlociu, în special către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, întrucât aceste sisteme vor fi probabil folosite în sângerosul război din Yemen.
„Dacă îi permitem lui Trump să înceapă să vândă drone, stabilim un precedent periculos care va permite și încuraja alte țări să vândă tehnologii militare și drone avansate adversarilor noștri”, a afirmat senatorul democrat Chris Murphy (D-Conn.).
„Sunt îngrijorat de faptul că facilitând exportul de sisteme aeriene fără pilot armate din Statele Unite în Arabia Saudită și Emiratele Unite va spori suplimentar rolul SUA în războiul din Yemen”, a afirmat senatorul republican Mike Lee (R-Utah), citat de publicația The Hill.
Ani de zile, industria militară din SUA s-a plâns că restricțiile stricte privind exportul de drone înarmate au permis Chinei să ocupe o poziție dominantă pe o piață profitabilă, companiile americane au ratat de contracte valoroase, relatează Asia Times, CNBC și Flight Global.
Un exemplu concludent este cel al Iordaniei, care a inițial a dorit să cumpere drone Reaper, însă, în urma refuzului SUA, Iordania s-a îndreptat spre China. După ce Beijingul a obținut contractul, congresmanul republican Duncan Hunter a afirmat la finalul anului 2015 că „Beijingul profită de această oportunitate” în detrimentul SUA. Un caz similar este cel al Emiratelor Arabe Unite
Până în prezent, doar trei țări din Europa au putut achiziționa o versiune înarmată a MQ-9 Reaper, în timp ce o serie de aliați și parteneri ai SUA din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania, Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, utilizează drone chinezești, cum ar fi CH-4.
Pe lângă faptul că livrează drone oricărui doritor, chinezii oferă și cele mai mici prețuri de pe piață, potrivit postului CNBC.
Jack Watling, expert în războiul terestru la Royal United Services Institute din Londra, a declarat că achiziția de drone chinezești de către Emiratele Arabe Unite s-a realizat după ce Statele Unite au refuzat să le vândă drone înarmate.
Țările din Golful Persic utilizează și drone americane, dar acestea nu pot utiliza arme, fiind versiuni strict pentru recunoaștere.
“Producătorii chinezi par să fi descoperit o nișă pe piață ca urmare a restricțiilor din SUA privind vânzarea de drone înarmate și au folosit acest lucru ca o rută de marketing”, a afirmat Douglas Barrie, un cercetător de la International Institute for Strategic Studies in London. în Londra, potrivit Asia Times și Flight Global.
Un avantaj major pe care sistemele chineze îl oferă, comparativ cu sistemele occidentale, este acela că Beijingul este mai puțin selectiv în ceea ce privește clientela sa.
Cu toate acestea, potrivit lui Watling, platformele americane sunt mai bune decât cele din China – și, dacă li se va da ocazia, cumpărătorii vor alege probabil dronele din SUA.
„UAS-urile (sisteme aeriene fără pilot) chinezești nu sunt la fel de stabile ca sistemele americane”, a explicat el. „Prin urmare, trebuie să zboare mai jos (…) Aceasta a dus la doborârea mai multor platforme chinezești”.