ApărareȘtiri

VIDEO. Șeful Pentagonului va vizita România săptămâna viitoare

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin III, intenționează să viziteze România în cursul unui turneu în Europa programat să abiă loc săptămâna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe data de 12 octombrie.

“Secretarul [Apărării, Lloyd Austin] și echipa sa se pregătesc pentru o călătorie în Europa săptămâna viitoare. Sunt incluse opriri în Georgia, Ucraina și România, iar această vizită importantă la aliații și partenerii [SUA] se va încheia la Bruxelles cu reuniunea miniștrilor Apărării din NATO”, a anunțat oficialul american, care a precizat că un anunț mai formal pe această temă va fi făcut zilele următoare.

Vizita șefului Pentagonului vine în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să reevalueze poziționarea globală a prezenței militare americane în lume.

Lloyd Austin a afirmat la începutul acestui an, în cursul audierilor în Congres, că revizuirea poziției militare a SUA în regiunea Mării Negre va fi o prioritate a mandatului său, argumentând că această zonă joacă un rol esențial în cadrul eforturilor de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei, relata agenția de știri TASS în luna ianuarie.

Potrivit acestuia, „obiectivele strategice ale Rusiei la Marea Neagră includ menținerea accesului spre Marea Mediterană și facilitarea apărării teritoriului rus”.

Fostul general american a mai subliniat că „activitățile maritime ale Rusiei în Marea Neagră și estul Mării Mediterane sunt probabil proiectate să mențină presiunea ca parte a campaniei sale în curs de subminare și destabilizare a Ucrainei și Georgiei, de a îngreuna operațiunile SUA și aliate și libertatea de navigație și de a pune în aplicare piesele necesare pentru a complica operațiunile de luptă ale SUA”.

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, afirma în luna martie a acestui an că Flancul estic și zona Mării Negre ar putea beneficia de o prezență americană sporită în urma revizuirii poziționării globale a prezenței militare a SUA.