Schița de concluzii ale Consiliului European – UE vrea autonomie dar în cooperare cu SUA
Carmen Gavrilă, jurnalist al RRA, pentru Umbrela Strategică:
Liderii de state și de guverne din UE discută la reuniunea extraordinară a Consiliului European strategia de luptă împotriva pandemiei de Covid19 și a mutațiilor acestuia dar si apărarea și securitatea europeană.
Călătoriile neesențiale în interiorul Uniunii și din afara ei trebuie deocamdată restricționate, arată schița de concluzii a Consiliului European obținută de Radio România.
Potrivit textului, restricțiile pot fi introduse numai în mod proporțional și fără discriminare, ținând cont de situația specifică a comunităților aflate de o parte și de alta a granițelor, circulația bunurilor și serviciilor pe piața unică nu trebuie afectata iar așa numitele ”coridoare verzi” pentru transport trebuie menținute și asigurate.
În documentul obținut de radioul public, liderii de state cer de la Comisia Europeană, până în luna iunie, un raport privind lecțiile de până acum ale pandemiei, schimbul de informații, coordonarea, comunicarea și achizitiile publice dar și privind crearea de rezerve strategice, asigurarea unei productii adecvate de vaccinuri în UE, diversificarea și rezistenta la vulnerabilități a lanțurilor globale de aprovizionare în domeniul medical.
Schița de concluzii a Consiliului mai prevede accelerarea autorizării vaccinurilor, producția si distribuirea de doze în paralel cu creșterea monitorizării și detectării de mutații cât mai rapid astfel încât răspândirea lor să fie ținută sub control.
În acest punct este menționată recenta inițiativă numită Incubatorul HERA care va aduna la un loc inițiativele publice și private pentru a crește capacitatea de producere a vaccinurilor și adaptarea lor la noile tulpini.
În schița de concluzii, statele membre se angajează să susțină eforturile Comisiei Europene de a avea cât mai rapid la dispozitie materiile prime necesare, acorduri între producatori pentru lanțuri de aprovizionare și îmbunătățirea și crearea de noi facilități de producție a vaccinurilor.
În plus textul prevede ca furnizorii de vaccinuri să asigure livrări predictibile și să își respecte obligațiile contractuale cu UE. Liderii de state și de guverne se angajează și să îmbunătățească accesul la vaccinuri pentru grupuri prioritare din vecinătatea UE. În text există și o scurtă referire la implementarea rapidă a Planului de Redresare a Uniunii.
Trebuie spus că recent, Comisia Europeană s-a aratat nemultumită de ritmul lent în care este ratificat mecanismul de redresare și reziliență în parlamentele naționale.
Și cum mantra acum este că nimeni nu e în siguranță până toata lumea e în siguranță, liderii europeni notează că e nevoie de progrese în securitatea sănătății în toată lumea și deci trebuie întărită Organizația Mondială a Sănătății și e nevoie să avanseze discuțiile privind un tratat internațional în domeniul pandemiilor.
În ce priveste securitatea și apărarea, liderii vor aplicarea Agendei Strategice 2019-2024 în așa fel încât să crească capacitatea Uniunii de a acționa mai autonom în domeniu și notează că pe fondul unei instabilitati globale în creștere, UE trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria securitate.
Formula reflectă în bună măsură repetatele apeluri ale președintelui francez Emmanuel Macron la autonomie europeană în securitate.
Textul cuprinde în completare că statele membre vor întărirea parteneriatului cu NATO și cooperare cu Statele Unite pentru o agenda transatlantică ambițioasă care include dialogul în materie de securitate și apărare.
Documentul menționează nevoia de creștere a investițiilor europene în apărare și capabilități militare, operaționalizarea procesului european de planificare, o mai robustă implementare a Facilitații Europene pentru Pace și operaționalizarea Fondului European de Apărare.
În plus, legat de noile tehnologii disruptive și inteligența artificială, liderii de state și de guverne cer Comisiei Europene să prezinte până în octombrie anul acesta o foaie de parcurs pentru încurajarea cercetării, dezvoltarea de tehnologii și inovație și reducerea dependenței strategice europene în materie de tehnologii critice și lanțuri de valoare.