Șaptesprezece țări, inclusiv România, vor investi 314 milioane de dolari în modernizarea sistemului Patriot
Compania Raytheon a anunțat că va îmbunătăți sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, în cadrul unui contract încheiat pe data de 30 ianuarie cu Forțele Armate Americane. Contractul, în valoare de 314 milioane de dolari, este finanțat de cele 17 țări din întreaga lume, inclusiv România, care au în dotare sisteme Patriot.
“Aceste eforturi de modernizare garantează că Patriot continuă să surclaseze amenințările care avansează și se înmulțesc, și va fi gata atunci când va fi nevoie”, a declarat Tom Laliberty, vicepreședinte pentru apărare integrată și antirachetă în cadrul companiei Raytheon.
“Parteneriatul Patriot format din 17 națiuni împarte costurile și profită de investițiile continue în sistem”, se arată într-un comunicat postat recent pe site-ul companiei Raytheon.
A modern-day Patriot. Learn how continuous evolution improves our trusted missile defense system: https://t.co/sL4QBrN4NP #missiledefense pic.twitter.com/SMiszkK89p
— Raytheon (@Raytheon) February 24, 2020
În conformitate cu prevederile contractului, Raytheon oferă servicii cuprinzătoare de inginerie, inclusiv dezvoltare de software, hardware și sisteme, servicii de integrare și testate, gestionare de configurare și suport logistic.
În plus, multe din rezultatele proiectului vor fi încorporate în actualizarea Patriot Post Deployment Build 8.1,o serie de capacități software și hardware, inclusiv:
- Noi metode avansate de căutare, detecție, urmărire, distincție, angajare și distrugere a unor amenințări variate și în evoluție continuă, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave militare.
- Integrarea Warfighter Machine Interface (WMI) în sistemul Patriot. WMI va oferi o viziune completă a spațiului de luptă, în 3D.
- De asemenea, în cadrul contractului, Raytheon va spori rezistența sistemului Patriot în fața amenințărilor cibernetice, va înlocui componente învechite ale sistemului de comunicații și va dezvolta soluții care vor face sistemul antirachetă să fie mai fiabil.
Patriot este un sistem tactic de apărare antirachetă și antiaeriană, care oferă protecție împotriva unei game variate de amenințări, inclusiv aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră și drone.
Cele 17 țări care se bazează pe Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate sunt: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia, Bahrain.
România a comandat șapte sisteme, care au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite.
Primul sistem Patriot din cele şapte achiziţionate (patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre), va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, următoarele trei sisteme urmând a fi livrate până la sfârşitul anului 2022.