Salarizarea militarilor a intrat în dezbaterea guvernului, noua lege a pensiilor militare ar putea fi deblocată
O ordonanţă de urgenţă referitoare la salarizarea personalului din sistemul naţional de apărare a fost elaborată de MApN și a întrat în ”dezbaterea internă” a guvernului, a declarat vineri ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care a dat și detalii despre conținut. Un anunț în acest sens a fost făcut și la prezentarea bilanțului activității guvernului.
Proiectul de OUG a fost trimis spre consultare și completare către instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, după care va intra în transparență legislativă și înaintat pe circuitul de avizare, pentru aprobarea de către guvern.
”Am semnat marți, 24 mai, un proiect de ordonanță de urgență care urmărește îmbunătățirea și actualizarea unor prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și din alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și eliminarea unor inechități și diferențe de tratament în asigurarea drepturilor de natură financiară personalului din aceste instituții în comparație cu alte categorii de salariați din sistemul public”, a declarat, vineri, ministrul Dîncu.
Cele mai importante prevederi:
- Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
- Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciar.
- Compensarea orelor din serviciul de luptă cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții. De aceleași prevederi urmează să beneficieze și personalul din instituțiile de apărare și securitate națională care desfășoară activități similare.
- Acordarea indemnizației de delegare/detașare în cuantum dublu personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.
Dîncu a cerut sprijinul PSD pentru deblocarea în Parlament a proiectul privind modificarea şi completarea Legii 223 din 2015 privind pensiile militare şi de stat, care este susținut de MApN
“MApN cere sprjinul PSD pentru ca să susţinem şi instituirea unor măsuri de echilibru pentru pensiile militare.Documentul vizează în primul rând eliminarea discriminărilor. Acest proiect a fost blocat, nu s-a realizat”, a precizat ministrul.
El a mai anunțat și finalizarea proiectelor de legi privind securitatea naţională, care vor fi depuse la Parlament. Ministrul nu a avansat termene precise pentru dezbaterea și aprobarea legilor menționate.