ApărareȘtiri

Rusia: Testul efectuat cu un sistem Aegis, similar cu cel din România, demonstrează că SUA au mințit privind scutul antirachetă

Rusia a acuzat Statele Unite că au mințit comunitatea internațională cu privire scopurile sale pentru instalarea unui scut de apărare antibalistic în Europa, iar testul efectuat recent cu un sistem Aegis, similar cu cel din România, la Deveselu, confirmă, din nou, “caracterului periculos și destabilizator” al strategiei antirachetă a Washingtonului “și evidenta sa orientare anti-rusă”, relatează publicația Newsweek USA.

Pe data de 16 noiembrie, în cadrul unui test în premieră al Agenției pentru Apărare Antirachetă (MDA) din Statele Unite, o rachetă Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA lansată de un distrugător american a interceptat și distrus o rachetă intercontinentală (ICBM) care zbura în spațiul extraatmosferic.

Succesul istoric indică faptul că Washingtonul are la dispoziție un sistem de apărare antirachetă suplimentar împotriva rachetelor intercontinentale.

Pe lângă sistemele de apărare antirachetă Aegis de la bordul navelor americane și ale altor țări aliate, SUA au dezvoltat și o variantă terestră – numită Aegis Ashore – un astfel de sistem terestru fiind instalat și la Deveselu, România.

Moscova acuză de mai mult timp că scutul antirachetă american are scopul de a submina puterea militară rusă, în timp ce SUA susțin că sistemul Aegis are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.

“Timp de mulți ani, colegii noștri americani ne-au asigurat că este tehnic imposibilă interceptarea rachetelor intercontinentale rusești de către sistemele americane Standard [Missile] – inclusiv această modificare”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Zakharova a adăugat că SUA au motivat “că au nevoie de un sistem global de apărare antirachetă pentru a contracara unele amenințări regionale limitate, va amintiți de tema iraniană”.

Însă, potrivit reprezentantei MAE rus, recentul test antibalistic a contrazis afirmațiile Washingtonului.

“Recentul test confirmă în mod direct falsitatea asigurărilor americane potrivit cărora sistemul global de apărare antirachetă al SUA nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a afirmat Zakharova.

“Aceasta este o dovadă directă a unui exemplu concret al modului în care Washingtonul a manipulat opinia publică a țării sale, a mințit partenerii săi internaționali și și-a justificat acțiunile în arena internațională pe baza unor pretexte absolut implauzibile”.

“Bineînțeles, va trebui să luăm măsurile de răspuns necesare”, a continuat Zakharova, “despre care am vorbit de multe ori, pornind de la obiectivele de asigurare a securității naționale și menținerea stabilității strategice”.

Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA, folosită în testul antibalistic de săptămâna aceasta. Un al doilea sistem Aegis Ashore european urmează să fie activat în 2022, fiind instalat în Polonia.

Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I.

Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.

Trebuie menționat că, potrivit celor mai recente statistici publicate de Departamentul de Stat de la Washington, în martie 2020, Rusia a declarat că dispune în serviciu activ de 485 de rachete balistice intercontinentale terestre (mobile și staționare), rachete balistice lansate de pe submarine şi arme strategice lansate de bombardiere.

Potrivit unor surse oficiale și neoficiale, numărul de rachete balistice intercontinentale terestre (mobile și staționare) de pe teritoriul Rusiei se ridică în prezent la 318 rachete, care pot transporta până la 1.165 de focoase nucleare, se arată într-un raport din 2019 al organizației Bulletin of the Atomic Scientists.