ApărareȘtiri

Rusia susține că noul statut acordat Ucrainei în cadrul NATO nu contribuie la consolidarea securității în Europa

Sursa: NATO

Rusia consideră că atragerea Ucrainei în orbita Alianței Nord-Atlantice, prin acordarea unui statut îmbunătățit Kievului, nu contribuie la consolidarea securității în Europa, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la câteva zile după ce Ucraina a primit statutul partener cu oportunități sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP), informează agenția de știri Tass.

Acțiunile NATO în sensul extinderii sferei sale de influență asupra altor țări nu consolidează stabilitatea și securitatea în Europa, a declarat Peskov pe 16 iunie în legătură cu decizia NATO.

În mod incontestabil, am fost atenți la acest lucru, a completat Peskov, menționând că poziția Moscovei în ceea ce privește apropierea alianței de frontierele rusești este consecventă și binecunoscută.

“Observăm întotdeauna cu atenție infrastructura militară NATO care se apropie de granițele noastre, suntem obligați să luăm măsuri pentru a ne asigura propria securitate în această privință”, a adăugat reprezentantul Kremlin.

Potrivit acestuia, “ținând cont de natura NATO și de obiectivele sale inițiale pe care NATO a fost creată pentru a le îndeplini, ca mecanism de confruntare”, Rusia a observat întotdeauna cu atenție procesul în urma căruia “NATO absoarbe noi țări sub diverse forme”.

“Nu credem că sporește securitatea și stabilitatea în Europa”, a adăugat reprezentantul Moscovei.

Noul statut al Ucrainei îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale NATO, a anunţat Alianța pe 12 iunie, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Potrivit anunțului, Alianţa Nord-Atlantică îşi va adapta relaţiile cu Ucraina în funcţie de domeniile de interes reciproc.

Finlanda, Australia, Suedia, Iordania şi Georgia sunt de asemenea parteneri în cadrul aceluiași acord cu NATO.

Diplomaţi citaţi de DPA au apreciat că această decizie nu este un pas mai aproape de aderarea la Alianță, subliniind că Ucraina este deja un partener al NATO de mulţi ani, participând cu trupe la operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi la unele manevre.

Rusia critică de mult timp extinderea NATO spre Est şi faptul că trupe ale unor ţări membre staţionează în țări foste membre ale blocului comunist.

NATO a oferit Ucrainei perspectiva de admitere în Alianţă în 2008, notează agenția DPA.