ApărareȘtiri

Forțele ruse s-au antrenat pentru distrugerea unui grup naval inamic în Marea Neagră

Fregata rusa Amiral Essen (Alexei Pavlishak/TASS)

Fregatele ruse „Amiral Grigorovici” și „Amiral Essen” au efectuat o misiune de antrenament al cărei scenariu a presupus distrugerea unui grup naval aparținând unui inamic imaginar. Acțiunea de instruire a avut loc în același timp cu „Sea Breeze 21”, un exercițiu multinațional catalogat drept „agresiv” de către Moscova.

Pe de altă parte, țările aliate și partenere NATO din zona pontică se simt amenințate de consolidarea prezenței militare și creșterea agresivității Moscovei după anexarea Crimeei.

“Conform scenariului exercițiului, echipamentele de supraveghere ale flotei Mării Negre au detectat un vehicul aerian fără pilot neidentificat care se deplasa în spațiul aerian de-a lungul frontierei de stat rusești. Echipamentele de supraveghere au descoperit că drona a aterizat la bordul unei nave de război aflate în apele neutre, parte a unui grup naval inamic”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Flotei ruse a Mării Negre.

Trimise să urmărească manevrele grupului naval inamic, fregatele rusești au fost „atacate”. Echipajele celor două nave rusești au exersat acțiunile de respingere a unui atac cu rachete antinavă utilizând sistemele antiaeriene și măsuri active și pasive de bruiaj. Ulterior, cele două fregate rusești au acționat împreună pentru a elimina navele inamicului noțional, utilizând atât rachete antinavă, cât și artileria convențională.

În următoarea etapă a exercițiului, fregatele, împreună cu unități aeriene ale aviație navală ale Flotei Mării Negre vor exersa un atac combinat împotriva unui grup de nave inamice imaginar.

Forțele ruse din Marea Neagră au efectuat o serie de misiuni de antrenament în ultimele săptămâni, în contextul în care nave din zeci de țări partenere și aliate NATO au participat la exercițiul „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Ucrainei și Marina SUA.

Rusia chiar a cerut SUA și aliaților săi să anuleze exercițiile navale „agresive” în Marea Neagră, susținând că „nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre” și „inspiră ambiții militariste la Kiev”.