Știri

Rusia s-a folosit de Manafort și WikiLeaks în scopul facilitării victoriei lui Trump în 2016 – Senatul SUA

Rusia s-a folosit de fostul șef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, și de site-ul WikiLeaks în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidențial 2016, se arată într-un raport al Comisiei pentru Serviciile de Informații din Senatului SUA, comisie dominată de republicani, relatează agenția de știri Reuters.

WikiLeaks a jucat un rol cheie în efortul Rusiei de a ajuta campania republicanului Donald Trump împotriva candidatei democrate Hillary Clinton și probabil administratorii site-ului știau că ajută serviciile rusești de spionaj, se arată în raportul de 966 de pagini dat publicități marți.

De asemenea, se mai afirmă în raport că președintele rus Vladimir Putin a direcționat personal eforturile ruse de accesare ilegală a rețelei informatice și conturile afiliate Partidului Democrat, acțiune care a permis divulgarea de informații dăunătoare despre contracandidata lui Trump.

Totodată, potrivit raportului, fostul şef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, a colaborat cu ruşii, inclusiv cu oligarhul Oleg Deripaska, înaintea, în timpul şi după scrutinul din 2016, informează agenția Agerpres.

Comisia a constatat că rolul lui Manafort şi proximitatea acestuia faţă de Trump au creat oportunităţi pentru serviciile de informaţi ruse, raportul notând că „accesul de nivel înalt şi disponibilitatea acestuia de a împărtăşi informaţii cu persoane strâns afiliate serviciilor de informaţii ruse (…) au reprezentat o ameninţare gravă de contrainformaţii’.

Întrebat despre raport la un eveniment electoral desfășurat la Yuma, Arizona, Trump a răspuns: „Nu știu nimic despre asta. Nu l-am citit”.

Ulterior, liderul de la Casa Albă a adăugate că „este o farsă”.

Evaluările sunt conţinute în cel de-al cincilea şi ultim capitol al raportului Comisiei senatoriale cu privire la ancheta sa desfășurată timp de trei ani şi jumătate în legătură cu ingerinţa Rusiei în favoarea lui Trump.

Capitolele anterioare au confirmat concluzia agențiilor americane de informaţii, făcută publică în ianuarie 2017, conform căreia Rusia a încercat să-l ajute pe Trump în 2016 prin denigrarea lui Hillary Clinton, ceea ce a îngreunat victoria acesteia şi i-ar fi afectat preşedinţia dacă ar fi câştigat-o.

Evaluarea realizată de comisia senatorială este singura a Congresului începută imediat după alegerile din 2016 şi care se mai afla în lucru.

Cel mai probabil, ultimul capitol al raportului, dat publicității în contextul în care actualul lider de la Casa Albă se pregăteşte de confruntarea cu democratul Joe Biden în alegerile din noiembrie, va fi cea mai amplă dare de seamă publică cu privire la controversa electorală din 2016.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Tim Murtaugh, a declarat marți că raportul a confirmat că nu există o „colaborare” între Rusia și echipa de campanie a lui Trump din 2016.

Totuși, potrivit raportului, „echipa de campanie a lui Trump a subminat în mod public atribuirea campaniei de piratare Rusiei și a manifestat indiferență dacă aceasta (campanie) și WikiLeaks susțin o campanie de ingerință electorală a Rusiei”.

Pe de altă parte, reprezentantul campaniei lui Biden, Andrew Bates, a declarat că Trump a salutat asistența rusă în 2016 „cu brațele deschise”.

„Donald Trump ar putea crede că guvernul rus ar trebui să aibă un cuvânt de spus la alegerile noastre, însă poporul american va decide”, a mai afirmat Bates.