ApărareȘtiri

Rusia recunoaște că nava-amiral a Flotei Mării Negre, crucișătorul Moskva, s-a scufundat

Crucișătorul Moskva (Photo ITAR-TASS / Alexei Pavlishak) 155. Украина. Севастополь. 27 апреля. Флагман Черноморского флота РФ гвардейский ракетный крейсер "Москва" на военно-морской базе. Фото ИТАР-ТАСС/ Алексей Павлишак

Crucișătorul „Moskva”, nava-amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcat spre un port, în urma avariilor grave suferite din cauza unui incendiu care a provocat detonarea muniției, a anunțat, joi seara, Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenției de știri TASS.

“În timpul remorcării crucișătorului Moscova către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avarierii carenei în timpul incendiului care a dus la detonarea muniției. În condiții de furtună, nava s-a scufundat”, a transmis departamentul militar.

Autoritățile ruse au precizat că echipajul crucișătorului a fost evacuat pe alte nave rusești.

Moskva (clasa Proiect 1164 Atlant) era nava-amiral a Flotei Mării Negre, fiind în serviciu activ din 1983. Armamentul principal ofensiv al navei era reprezentat de 16 lansatoare de rachete antinavă P-1000 Vulkan.

Rusia susține că nava Moskva a fost grav avariată în urma unui incendiu izbucnit la bord, din motive neprecizate, în timp ce Ucraina afirmă că vasul de război s-ar fi scufundat după ce ar fi fost lovit de două rachete antinavă ucraineană Neptune.

Această este a doua navă cu numele Moskva care ajunge pe fundul Mării Negre, după distrugătorul sovietic Moskva scufundat de o mină (probabil românească) în timpul bombardării Constanței în 1941.