ApărareȘtiri

Rusia propune SUA un nou regim de verificare a sistemelor de rachete din Europa, inclusiv din România și Kaliningrad

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu (NATO)

Kremlinul a propus luni ca Rusia și Statele Unite să cadă de acord asupra unui moratoriu privind dislocarea unor anumite tipuri de rachete în Europa și să introducă măsuri de verificare reciprocă pentru a consolida încrederea bilaterală după încetarea Tratatului INF privind controlul armelor nucleare.

Statele Unite au finalizat, în august 2019, procesul de retragere din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), care interzicea rachetele cu raza de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri, citând încălcări semnificative ale înțelegerii de către Rusia, inclusiv prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO). Pe de altă parte, Moscova a acuzat Washingtonul de încălcarea înțelegerii prin amplasarea scutului antirachetă din România și Polonia.

Kremlinul a sugerat, luni, noi măsuri de „detensionare”, ce ar permite Rusiei să efectueze verificări ale sistemului american Aegis Ashore amplasat în Europa, inclusiv în România, iar Washingtonul va putea verifica rachetele Novator 9M729 ale Rusiei din exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică.

“Propunem tuturor părților interesate să ia în considerare opțiuni concrete pentru măsuri de verificare reciprocă pentru a elimina preocupările existente”, a transmis Kremlinul.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) a interzis instalarea de rachetele cu lansare terestră cu raze de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri, reducând astfel capacitatea ambelor țări de a lansa rapid un atac nuclear masiv.