ApărareȘtiri

Rusia este preocupată de faptul că NATO utilizează portul grecesc Alexandroupolis pentru a transfera echipament militar spre Flancul estic

Elicoptere americane la MK (1st Air Cavalry Brigade "Air Cav")

Rusia este preocupată de faptul că NATO utilizează portul grecesc Alexandroupolis pentru a transfera echipament militar și și trupe spre țările de pe Flancul estic al NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul de televiziune elen Antenna, potrivit agenției de știri TASS.

Oficialul rus, care a vorbit pe larg despre preocupările Moscovei în legătură cu reînnoirea acordului privind cooperarea în domeniul apărării dintre Grecia și Statele Unite, a afirmat că “partea problematică este foarte simplă. Din ce în ce mai mulți militari NATO și americani se află pe teritoriul vostru. Transportați sute, mii de piese de tehnică militară prin Alexandroupolis și așa mai departe”.

“Înființați noi baze pentru NATO iar, în același timp, NATO ne cataloghează drept inamic și NATO susține că principalul său scop este acela de a descuraja Rusia. Acest lucru ne îngrijorează”, adăugat Peskov.

La observația reporterului că Grecia este la fel de îngrijorată de faptul că Rusia a furnizat Turciei sisteme antiaeriene S-400, reprezentantul Kremlinului a afirmat că „S-400 este un sistem defensiv, iar ceea ce se transportă prin Alexandroupolis nu este echipament defensiv”.

Peskov a subliniat că opinia sa este că Grecia nu va fi niciodată ostilă Rusiei, “dar Grecia este legată de toate acele obligații care decurg din aderarea la NATO”.

“Aceasta este o problemă cu NATO pentru noi, deoarece NATO se apropie de granițele noastre. Vedem o expansiune NATO destul de ostilă – din punctul nostru de vedere – către granițele noastre, spre Ucraina”, a adăugat oficialul rus.

La finalul lunii noiembrie, publicația elenă Rizospastis a relatat că în portul Alexandroupolis din nordul Greciei se desfășoară o amplă operațiune de descărcare a echipamentului militar american care va fi apoi transferat către țările de pe Flancul estic al alianței, inclusiv România.

Umbrela Strategică a relatat recent că mai multe elicoptere UH-60 Black Hawk ale aviației armatei SUA au aterizat săptămâna acesta la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Aeronavele fac parte din Batalionul 3, Regimentul 227 de Aviație al Brigăzii 1 de Cavalerie a Aerului, unitatea de suport aerian care este dislocată în Europa timp de nouă luni, urmând să participe în această perioadă la exercițiile organizate în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, inclusiv în România.

Elicopterele americane au sosit în România din Grecia, unde au fost descărcate de la bordul unei nave de transport după traversarea Atlanticului și a Mării Mediterane.

Deși Moscova a indicat în repetate rânduri că este deranjată de eforturile NATO de consolidare a securității aliaților din regiunea pontică, situația din teren arată o superioritate militară covârșitoare a Rusiei în această zonă, surclasând forțele cumulate ale tuturor celorlalte țări de la Marea Neagră. În urma anexării regiunii Crimeea, Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) – radare (Monolit-B), sisteme de război electronic, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal) –, dar și numeroase nave militare și aeronave de toate tipurile. Aceste capacități permit Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești. În acest context, NATO susține că a trebuit să-și consolideze prezența în regiunea pontică pentru a contracara agresivitatea Rusiei și pentru a echilibra, întrucâtva, situația din zonă.