ApărareȘtiri

Rusia, dispusă să îngheţe numărul de arme nucleare pentru a prelungi cu un an acordul New START/SUA salută decizia Moscovei

Rusia a anunțat marți că este dispusă să înghețe numărul total de focoase atomice de care dispune, dacă SUA fac același pas, pentru a prelungi cu un an New START, ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între cele mai mari puteri nucleare, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

La câteva ore după anunțul Moscovei, SUA au salutat noua propunere a Rusiei pentru prelungirea cu un an a tratatului, propunere ce pare să fie la unison cu poziția Washingtonului, și s-au declarat gata pentru o întrevedere imediată pentru a finaliza un acord, informează AFP, Reuters și DPA.

“Apreciem dorința Federației Ruse de a înregistra progrese în problema controlului asupra armelor”, declară, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Morgan Ortagus. “SUA sunt gata pentru o întrevedere imediată, pentru a finaliza un acord verificabil. Sperăm că Rusia îi va însărcina pe diplomații săi să facă la fel”, a adăugat el.

Oferta făcută cu numai două săptămâni înainte scrutinului prezidențial din SUA pare să apropie pozițiile celor două țări.

Un comunicat al ministerului rus de externe pare însă să indice un pas spre un acord. ‘Rusia propune prelungirea Noului START cu un an şi este gata să îşi ia alături de Statele Unite un angajament politic la îngheţarea pe perioada respectivă a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două părţi’, arată ministerul, cu precizarea că oferta este valabilă numai dacă SUA nu pun şi alte condiţii.

Negocierile privind prelungirea tratatului ruso-american de dezarmare New START, intraseră în impas la finalul săptămânii trecute lucru ce a provocat temeri sporite privind relansarea cursei de înarmare nucleară între cele mai mari puteri atomice.

Ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia, New START urmează să expire în februarie 2021.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).