ApărareIT&CȘtiri

Rusia dispune de un sistem spațial ce monitorizează continuu teritoriul SUA pentru a depista lansările de rachete balistice

Sursa: EDA

Sistemul spațial rus de detectare a amenințărilor balistice, denumit Kupol, format din patru sateliți, a atins nivelul minim necesar pentru a putea depista și urmări continuu orice lansare de rachetă balistică efectuată pe teritoriul Statelor Unite, a declarat o sursă din cadrul industriei militare ruse, citată de agenția publică de știri Tass.

“Odată cu lansarea celui de-al patrulea vehicul spațial de tip Tundra de la cosmodromul Plesetsk pe 22 mai, sistemul spațial integrat Kupol a atins structura minimă necesară și permite urmărirea oricărei lansări de rachete balistice și rachete cosmice de pe teritoriul Statelor Unite. Sateliții își îndeplinesc misiunea în totalitate pe orbitele lor”, a explicat sursa anonimă.

Sateliții Tundra “sunt echipați cu dispozitive de supraveghere în infraroșu de noua generație care fac posibilă detectarea cu mare precizie a lansărilor de rachete pe suprafața Pământului”, a mai explicat sursa, adăugând că sateliții sunt, de asemenea, “capabili să urmărească traiectoria rachetelor balistice și să estimeze zonele unde vor lovi focoaselor, în modul automat”.

Cei patru sateliți Tundra ai sistemului spațial rus Kupol zboară în jurul Pământului pe orbite extrem de eliptice, la o altitudine maximă de peste 35 de kilometri deasupra suprafeței Terrei. Orbitele lor sunt înclinate una față de cealaltă, formând o așa-numita constelație artificială deasupra emisferei nordice, precizează sursa.

Primii trei sateliți Tundra au fost lansați în 2015, 2017 și 2019, iar al patrulea pe 22 mai 2020.

O altă sursă din industria rusă de apărare a explicat anterior că sistemul spațial integrat Kupol urmează să fie format din nouă sateliți noi. Constelația Kupo înlocuiește vechile sisteme de avertizare timpurie Oko și Oko-1, actualmente scoase din funcțiune.

Sistemul rusesc de avertizare timpurie pentru amenințări balistice constă din două elemente: segmentul spațial care cuprinde în prezent cei patru sateliți Tundra; și componenta de la sol care constă în stații radar de tip Voronezh, ce sunt direcționate spre direcțiile dinspre care se crede că ar putea veni atacuri.

Sistemul are rolul de a detecta în cel mai scurt timp posibil și monitoriza rachetele balistice lansate către teritoriul Rusiei sau al aliaților săi.

Și Statele Unite se pregătesc să lanseze o nouă generația de sateliți pentru monitorizarea amenințărilor balistice.

Grupurile Northrop Grumman și Lockheed Martin au fost selectate în anul 2018 să participe la proiectul Next-Generation Overhead Persistent Infrared (OPIR) ce prevede dezvoltarea unei constelații de sateliții pentru detectarea lansărilor de rachete și urmărirea traiectoriei acestora. Constelația OPIR va înlocui sateliții SBIRS (Space-Based Infrared System).

Forțele Spațiale ale SUA speră ca întreaga constelație de cinci sateliți OPIR va fi pe orbită în jurul anului 2029.

De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial câmp de război.

Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate sateliți de spionaj tot mai sofisticați, cât și arme antisatelit.

În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme antisatelit, informează portalul Defense News.