Rusia consideră inadmisibile așa-zisele tentative ale Occidentului de transformare a Mării Negre într-un “lac NATO”
Așa-zisele tentative ale Occidentului de a domina Marea Neagră și de a transforma bazinul pontic într-un “lac NATO” sunt inadmisibile, a declarat un lider al Dumei de Stat, aparent făcând referire la declarațiile recente ale șefului diplomației române, care a afirmat că Marea Neagră este parțial și un lac NATO.
„În fața ochilor noștri, Statele Unite și aliații săi încearcă să transforme Marea Neagră într-un «lac NATO»”, a declarat deputatul rus Constantin Zatulin, prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri cu statele CSI, Integrare Euroasiatică și Relații cu Compatrioții, citat de agenția de știri TASS.
“Și ne amintim de vremurile în care Marea Neagră era numită rusă”, a adăugat Zatulin, menționând perioada dominației incontestabile a Rusiei în zona pontică, care a permis acestei țări să ocupe Caucazul și peninsula Crimeea în secolele XVIII-XX.
Politicianul rus a subliniat că este foarte important ca nimic să nu amenințe și să constrângă dezvoltarea sudului Rusiei.
Afirmațiile lui Zatulin par să facă referire la declarațiile ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care a spus că, “datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un «lac NATO». Nu putem renunța la a fi prezenți în regiune ca membri ai Alianței şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune”.
NATO și-a consolidat prezența militară în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, lucru ce irită Moscova, care susține că intensificarea activității alianței în Marea Neagră subminează securitatea regională. Pe de altă parte, statele aliate și partenere NATO din zona pontică se simt amenințate de creșterea puterii militare rusești în această zonă.