Știri

Rusia cere SUA și aliaților săi să anuleze exercițiile navale “agresive” în Marea Neagră

Exercițiul naval Sea Breeze 20 (US Navy, Justin Stumberg)

Ambasada rusă la Washington a condamnat dur anunțul privind participarea Forțelor Navale ale SUA la “Sea Breeze 21”, un amplu exercițiu multinațional ce se va desfășura în Marea Neagră și la care vor lua parte și forțe militare din zeci de țări, inclusiv România. Însă, în timp ce misiunea diplomatică rusă acuză SUA și aliații săi de agresivitate, forțele ruse de apărare de coastă din regiunea ocupată Crimeea exersau operațiuni de neutralizare a unei flote inamice.

Potrivit unui mesaj al ambasadei ruse, postat miercuri pe Twitter, “amploare și natura evident agresivă a exercițiilor Sea Breeze nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

“De asemenea, inspiră ambiții militariste la Kiev”, se mai arată în mesajul ambasadei.

Diplomații ruși au cerut Statelor Unite și aliaților săi “să stopeze efectuarea de operațiuni militare în Marea Neagră”. Ambasada susține că ar trebui promovate formate multilaterale care să mențină pacea în această zonă sensibilă.

“Orice problemă care apar în regiune poate fi soluționată de statele litorale fără a fi nevoie să ajutor impus din exterior”, se mai afirmă în mesajul ambasadei.

În timp ce diplomații ruși vorbeau despre menținerea păcii și stabilității în Marea Neagră, forțele ruse de apărare de coastă din regiunea ocupată Crimeea exersau operațiuni de neutralizare a unei flote inamice utilizând sistemele antinavă Bastion și Bal.

“Echipele de sisteme de rachete antinavă de apărare de coastă Bal și Bastion din cadrul Flotei Mării Negre au organizat exerciții pentru a elimina o navă de suprafață a unui inamic noțional în Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al flotei ruse, citat de agenția de știri TASS.

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, vor participa la exercițiul naval Sea Breeze 2021, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu se numără și România și Republica Moldova.

Programată să înceapă săptămâna viitoare, ediția din acest an a exercițiului va include acțiuni de „război amfibiu, manevre de război terestru, operațiuni de scufundare, operațiuni de interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operațiuni speciale integrate, război antisubmarin și operațiuni de căutare și salvare”, se arată într-un comunicat dat publicității de Flota a 6-a a SUA, citat de agenția United Press International.