ApărareȘtiri

Rusia amenință că va răspunde la zborurile aviației americane în zona Mării Negre

Suhoi Su-27 Sursa: Tass

Un oficial de rang înalt al Dumei de Stat a Federației Ruse a amenințat că Moscova va răspunde la zborurile tot mai frecvente efectuate de aviația SUA deasupra Mării Negre, după ce, în ultima săptămână, mai multe aeronave americane – dar și rusești – au efectuat zboruri în regiunea pontică, relatează postul TV 112 Ukraine, citând agenția de știri Interfax.

Andrei Krasov, prim-adjunct al președintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a declarat luni că “acțiunile aeronavelor americane de recunoaștere nu vor rămâne fără o reacție. Piloții ruși acționează profesionist. Avioanele americane își schimbă cursul și se îndepărtează de frontierele Rusiei”.

Oficialul rus a mai spus că a observat o creștere a frecvenței zborurilor aeronavelor de recunoaștere americane deasupra Mării Negre. Potrivit lui Krasov, acestea sunt zboruri de recunoaștere sau au drept scop să provoace Moscova.

Pe 27 iulie, Rusia a transmis că a trimis avioane de vânătoare Suhoi Su-27 pentru a intercepta o aeronavă americană de supraveghere maritimă și recunoaștere P-8 Poseidon, care zbura în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre.

Incidente similare s-au petrecut și pe 23 și 24 iulie, când alte aeronave americane au fost interceptate deasupra bazinului pontic.

Tot pe data de 23 iulie, două aparate MiG-uri 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române au interceptat patru aeronave rusești, două bombardiere și două avioane de vânătoare, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

„A fost o misiune standard de poliție aeriană executată azi de Forțele Aeriene Române. La solicitarea Centrului NATO de Operațiuni Aeriene Combinate au ridicat două aeronave MiG 21 Lancer pentru o operațiune de interceptare și identificare vizuală a unor aeronave care evoluau în spațiul aerian internațional, în zona de responsabilitate a Bulgariei, dincolo de apele teritoriale bulgărești. Aeronavele MApN au executat fără probleme misiunea, au identificat vizual două aeronave Tupolev-22 și două aeronave Suhoi-27 ale Forțelor Aeriene Ruse. Aș caracteriza misiunea ca una de rutină, lipsită de probleme, aeronevele Forțelor Aeriene Române s-au întors la bază după executarea acestei misiuni”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt MApN, la Digi24.

Foști și actuali oficiali ai alianței transatlantice au acuzat Moscova că și-a intensificat activitățile militare în Europa, inclusiv în zona pontică, în ultimii ani.

Aviația țărilor membre NATO a efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor aeronave rusești aflate în apropierea spațiului aerian al NATO, potrivit unui oficial din cadrul organizației de securitate.

Aviația rusă a efectuat un număr similar de misiuni de interceptare împotriva unor avioane străine aflate în apropierea spațiului său aerian.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Apărării de la Moscova, preluate de publicația Krasnaya Zvezda și agenția de știri Tass, forțele aeriene ruse au efectuat un număr de cel puțin 300 de misiuni de interceptare sau monitorizare pentru a preveni încălcarea spațiului aerian al Federației ruse în 2019.