ApărareȘtiri

Rusia afirmă că este prea devreme să vorbim despre dezamorsarea crizei, după ce SUA au renunțat temporar la dislocarea de nave în Marea Neagră

USS Ross (US Navy)

În acest momente este prea devreme pentru a putea vorbi despre detensionare situației din Ucraina, în urma deciziei SUA de renunța temporar la dislocare a două nave militare în Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Tass.

Washingtonul ar fi decis să renunțe la dislocarea a două distrugătoare în bazinul pontic pentru a evita o inflamare a crizei dintre Ucraina și Rusia, a relatat publicația americană Politico, citând doi oficiali americani familiarizați cu această situație.

“Situația este acum foarte tensionată. După cum știți, există o mulțime de unități militare atât din NATO, cât și din Statele Unite, care au fost redistribuite la frontierele noastre, ca parte a diverselor exerciții, direct din SUA, împreună cu echipament militar. În această situație orice componentă militară suplimentară generează un alt val de tensiune”, a declarat Peskov.

“Până acum, cu siguranță, este prea devreme pentru a spune că decizia de a nu trimite două nave va duce cumva la o detensionare”, a precizat reprezentantul Kremlinului.

Două nave de război al Forțelor Navale ale SUA – USS Roosevelt și USS Donald Cook – erau programate să tranziteze strâmtoarea Bosfor pe 14 și 15 aprilie, pentru o vizită de aproape trei săptămâni în Marea Neagră, însă surse din Ministerul de Externe de la Ankara au precizat miercuri că Washingtonul a anunța Turcia că amână dislocarea navelor în bazinul pontic.

Un oficial american, citat de postul CNN, a indicat săptămâna trecută că Administrația Biden analizează posibilitatea trimiterii unor nave de război în Marea Neagră, cu scopul descurajării manevrelor agresive ale Rusiei. Oficialul a precizat că, pe fondul informațiilor potrivit cărora Rusia a masat trupe la frontiera cu Ucraina, prezența unor vase de război ale Forțelor Navale ale SUA ar reprezenta „un mesaj specific” adresat Moscovei, arătând că SUA monitorizează îndeaproape evoluțiile din această zonă.

Departamentul Apărării de la Washington nu a confirmat încă informațiile pe această temă.

În contextul intensificării tensiunilor din estul Ucrainei, Rusia a concentrat un grup de forțe armate în apropierea frontierelor cu Ucraina. Încercând să minimalizeze importanța acestui lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că masarea trupelor ruse în zona de sud-vest nu reprezintă o amenințare, iar armata va staționa în respectiva zonă atât timp cât Moscova consideră necesar și oportun acest lucru.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat concentrarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.