Rusia a arătat Turciei și Chinei cum să ignore și să intimideze UE – fost ministru de Externe al R.Moldova
Țări ca Turcia și China par să copieze tot mai mult comportamentul Rusiei față de Uniunea Europeană și chiar Statele Unite, afirmă Nicu Popescu, director de program la organizația de cercetare European Council on Foreign Relations și fost ministru de Externe al Republicii Moldova în 2019, într-un comentariu în publicația online EUObserver.
“Uniunea Europeană pare hotărâtă în principiu să ‘utilizeze limbajul puterii’, dar este încă timidă să o facă în practică”, afirmă fostul șef al diplomației de la Chișinău, care menționează că, regimul de la Beijing și-a schimbat remarcabil de rapid tonul, de la “diplomația măștilor” trecând la “diplomația lupului războinic”, renunțând la zeci de ani de practici diplomatice discrete; iar Turcia s-a implicat activ în Libia, încălcând un embargo internațional privind furnizarea de armament, și a efectuat manevre amenințătoare împotriva unei nave franceze care făcea parte din misiunea navală a NATO.
“Niciuna dintre aceste practici nu este nouă. În ultimul deceniu, Rusia a excelat cu un asemenea comportament”, a afirmat Nicu Popescu, subliniind: “Ceea ce este nou este că multe alte puteri par să cânte după partitura rusească”.
“Diplomația, anterioară plictisitoare a Ministerului de Externe al Chinei, preia tonul arogant al colegilor săi ruși. Intervenția Turciei în Libia nu este diferită de intervenția Rusiei în Siria (dar cu mult mai puține decese civile până acum)”, menționează fostul diplomat moldovean.
Mai mult, potrivit lui Nicu Popescu, “controlul Turciei asupra unor mari suprafețe de teritoriu din nordul Siriei amintește nu numai de controlul turc în nordul Ciprului, ci și de controlul de către Rusia a unor „zone de conflict” precum Abhazia și Osetia de Sud în Georgia, Transnistria în Moldova și Donbas în Ucraina”, iar un astfel de scenariu este posibil să se întâmple și în Libia.
Nicu Popescu: Russia showed Turkey and China how to bully EU https://t.co/TncSvTscFt
— Nicu Popescu (@nicupopescu) July 24, 2020
“Într-o oarecare măsură, Rusia nu este responsabilă de faptul că alte state au adoptat din ce în ce mai mult scenariul rusesc pentru încăierările geopolitice cu UE sau SUA. Cu toate acestea, prin împingerea limitelor acceptabile la nivel internațional cu atât de mare ușurință, Moscova a făcut ca un astfel de comportament să fie tot mai atractiv și pentru alte puteri”, susține fostul ministru.
Însă, potrivit acestuia, “reacțiile, în general, îngăduitoare ale Occidentului în privința încăierărilor diplomatice, cibernetice, propagandistice și de spionaj cu Rusia i-au învățat pe cei care sunt dornici să conteste Statele Unite sau să intimideze Europa că nu trebuie să fie prea timizi”.
“Multe puteri împing din ce în ce mai mult limitele a ceea ce este permis și nepedepsit, UE și SUA sunt cele care permit depășirea acestor limite”, subliniază fostul diplomat.
Nicu Popescu amintește că, deși UE a adoptat un cadru legal care permite introducerea de sancțiuni împotriva autorilor de atacuri cibernetice (sponsorizate de stat), acestea nu au fost niciodată utilizate.
“UE nu este nicidecum relevantă din punct de vedere geopolitic nici în Siria, nici în Libia”, mai spune fostul șef al diplomației moldovene, care subliniază că, “de teamă de a irita Rusia, UE se teme în continuare de propria umbră când vine vorba de dezvoltarea cooperării în domeniul securității cu țări precum Ucraina și Georgia”.
“Atâta timp cât politicile concrete ale UE rămân atât de departe în urma dorinței declarate a UE de a vorbi limbajul puterii, desconsiderarea din punct geopolitic, uneori aproape intimidarea, a Uniunii Europene este probabil să se extindă în continuare”, conchide Nicu Popescu.